1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ammattikatsojaksi tunkua Kokkolassa – osa hakijoista ei ole koskaan käynyt teatterissa

Kiinnostus ammattikatsojan pestiin yllätti Kokkolan kaupunginteatterin täysin. Paikkaa haki jopa yli 20 ihmistä, kun teatteriväki odotti nippanappa muutamaa hakemusta. Ammattikatsojaksi on tarjolla monipuolinen joukko sekä kokemattomia että kokeneita teatterin katsojia.

Kuva Sylvi-näytelmästä Kokkolassa. Kuva: Ville Hassinen / Yle

Kokkolan kaupunginteatterin yleisötyöntekijä Hanni-Mari Rättö kuvailee tilannetta hakijaryntäykseksi.

– Viikossa paikkaan tuli 22 hyvin erilaista hakemusta eli mahtava saldo. Seassa on työttömiä, kotiäitejä, eläkeläisiä, työssäkäyviä ja opiskelijoita. Valtaosalla on jotain harrastaja- tai katsojakokemusta teatterista, mutta ei heitä kulttuurin suurkuluttajiksi voi nimittää.

Joukossa on myös pari sellaista, jotka eivät ole koskaan käyneet teatterissa. Myös muutama vakikävijä on ilmoittautunut. Hakijoiden ikähaarukka on 27:stä noin 75 vuoteen ja miehiä sekä naisia on lähes yhtä paljon.

Ammattikatsoja pääsee keväällä seuraamaan Onnellinen perhe -näytelmän harjoituksia ja vaikuttamaan itse esitykseen. Hänellä on aito mahdollisuus vaikuttaa ja antaa näkemästään palautetta sekä vinkkejä näytelmän työryhmälle.

Positiivinen ongelma: valinnanvaikeus!

Alunperin ammattikatsojaksi oli tarkoitus valita 1–2 henkilöä, mutta runsas sakki sai Rätön elättelemään toiveita useammasta.

– Vielä ei ole lyöty lukkoon mitään, me käymme teatterinjohtaja Sini Pesosen kanssa kandidaatit läpi. Yksi tai kaksi tuntuu kyllä liian vähältä, kun näin hieno hakijajoukko saatiin. Valinnanvaikeus on varmasti suuri! 

Joukossa on elämänkokemusta, joten uusia näkövinkkeleitä varmasti saadaan.

Yleisötyöntekijä Hanni-Mari Rättö

Ammattikatsoja osallistuu helmi- ja maaliskuussa 4–5 harjoitukseen. Näytelmän työryhmä odottaa ideoita ja vinkkejä esitysten sisällöstä  ja henkilöhahmoistakin.

– Joukossa on elämänkokemusta, joten uusia näkövinkkeleitä varmasti saadaan, Rättö pohtii.

Teatteri valitsee ammattikatsojat ensi maanantaina eli 16.2. Kokkolassa ei ole aiemmin käytetty katsojia apuna teatterityössä. Suomen teattereista vain muutamasta löytyy vastaavia.

Pesti on kokeiluluontoinen, mutta Rättö haaveilee jo jatkosta, ehkä uudesta näytelmästä, johon yleisö voisi vaikuttaa.