Yhä useampi imatralaisnuori kokeilee kannabista

Kouluterveydenhoitaja kysyy nykyään rutiininomaisesti nuorilta tupakoinnin ja alkoholin käytön lisäksi kannabiksen käytöstä. Myöntävien vastausten määrä yllättää.

kannabis
Kannabis sativa
Lappeenrannassa poliisin löytämillä viljelmillä kasvoi yhteensä lähes 200 kannabis sativa -huumekasvia.YLE / Tiina Karjalainen

Kannabiksen käyttö on yleistynyt tuntuvasti Imatralla yläkouluikäisten ja toisen asteen opiskelijoiden keskuudessa. Tällainen tuntuma on ainakin imatralaisella kouluterveydenhoitaja Tuula Reposella.

– Oma kokemukseni työn kautta on, että parin viime vuoden aikana kannabiksen käyttö on yleistynyt. Viikoittain tulee vastaan tapauksia, joissa on joko kokeiltu kannabista tai ihan käytetään sitä.

Tapausten yleisyyden takia kannabis on nykyisin rutiininomainen keskustelunaihe kouluterveydenhoitajan luona.

– Esitän esimerkiksi terveystarkastuksissa jokaiselle rutiinikysymyksen kannabiksen käytöstä, samalla tavalla kuin kysyn alkoholin käytöstä ja tupakoinnista. Yllättävän usein kannabikseenkin vastataan kyllä, Tuula Reponen pahoittelee.

Asenne kannabikseen entistä myönteisempi

Yleinen mielipideilmasto vaikuttaa kannabiksen käyttöön. Julkisuudessa esitetyt vaatimukset kannabiksen käytön vapauttamisesta vaikuttavat nekin nuorten ajatusmaailmaan.

– Myönteinen suhtautuminen mietoihin huumeisiin on näkynyt jo useita vuosia. Kannabista ei pidetä enää vakavana asiana, ei oikeastaan edes huumeena, Tuula Reponen luonnehtii.

Nuoret mieltävät kannabiksen lähinnä alkoholiin verrattavaksi miedoksi huumeeksi. Sen sijaan kannabiksen ja vahvempien huumeiden välillä nuoret näkevät selvän eron.

Kannabista kokeillaan helposti vain siksi, että halutaan alkoholin lisäksi jotakin ekstraa.

– Monella ensimmäinen kokeilu on kuitenkin ollut niin epämiellyttävä, että kannabiksen käyttö on jäänyt siihen.

Väsymys ja välinpitämättömyys oireita

Kouluterveydenhoitajan kokemuksen mukaan kannabista kokeilevat yhtä lailla tytöt kuin pojatkin, urheilevat nuoret siinä kuin sellaiset, jotka eivät urheile.

– Valtaosalla kyse on kertakokeilusta tai harvoin tapahtuvasta käytöstä.

Säännöllinen kannabiksen käyttö saattaa jo aiheuttaa näkyviä oireita, esimerkiksi välinpitämättömyyttä ja väsymystä. Oireita ovat myös makean himo ja punoittavat silmät.

Kertaan jäänyt kannabiskokeilu kirjataan keskusteluissa useimmiten nuoruuden hölmöilyksi, eikä siitä tule nuorelle seuraamuksia. Sen sijaan ilmi tullutta jatkuvaa kannabiksen käyttöä pohditaan yhdessä vanhempien kanssa.

– Meillä on Imatralla hoitoon ohjauksesta selkeät pelisäännöt, Mansikkalan yläkoulun ja lukion terveydenhoitaja Tuula Reponen selvittää.