1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Maailman vanhin yhtäjäksoisesti järjestetty hiihtokisa täyttää 125 vuotta

Yhtäjäksoisesti vuodesta 1891 järjestetyt Kestilän Laskiaishiihdot kisataan tänä vuonna 22. helmikuuta Kestilän kisakeskuksessa. Osallistujia on ilmoittautunut hiihtoihin yli 100.

Laskiaishiihdot hiihdetään Kestiön kisakeskuksessa.

Piskuinen Kestilä Pohjois-Pohjanmaalla isännöi maailman vanhinta yhtäjaksoisesti järjestettyä hiihtokisaa. Kestilän Kisa-Veikot järjestää Laskiaiskisat nyt 125. kertaa. Kisat on järjestetty joka vuosi aloitusvuoden jälkeen. Oulun Tervahiihto on tapahtumana vanhempi, mutta kisoja ei ole järjestetty joka vuosi.

Kisa-Veikkojen puheenjohtaja Erkki Helander on tyytyväinen kisäjärjestelyihin. Lunta on paljon toisin kuin viime talvena. Maailman vanhin yhtäjäksoisesti järjestetty hiihtokilpailu vetää edelleen osallistujia.

– Nämä kisat on järjestetty vähintään koululaiskilpailuina, sotilaspoikien kilpailuina tai lomalla olleitten sotilaitten kilpailuina, eli joka vuosi.

Kestilässä on hiihdetty joka vuosi, myös sota-aikana.

Erkki Helander

– Norjassa on kisattu ennen Hollmenkollenia Husebyrennet- nimellä ja Oulussa Ouluhiihto ja sittemmin Tervahiihto-nimellä. Nämä kisat ovat vanhempia kuin Kestilän kisat, mutta joinakin vuosina niissä on pidetty taukoa. Kestilässä on hiihdetty joka vuosi, myös sota-aikana, kertoo Helander.

Juhlahiihdot laskiaisen jälkeen

Tänä vuonna Laskiaishiihdot siirrettiin viikkoa myöhemmäksi.

– Kisat siirrettiin 22. helmikuuta hiihdettäväksi, koska laskiaissunnuntaina hiihdetään Kestilässä piirinmestaruuskilpailut. Se ei haittaa, koska ilmoittautuneita on ollut se sata. Tänä vuonna odotan lisää hiihtäjiä mukaan, koska on juhlavuosi, laskeskelee Helander

Kestilän 125. Laskiashiihdot hiihdetään kisakeskuksessa ja sarjoja on 24. Kaikki osallistujat saavat juhlamitalin sijoituksesta huolimatta.