Näistä löytyi sopua Minskin kokouspöydässä

Ukrainan kriisistä neuvoteltiin 17 tuntia keskiviikkoillasta torstaiaamuun. Osapuolet tapasivat toisensa presidentinpalatsissa Valko-Venäjän pääkaupungissa. Neuvotteluista toivotaan vihdoin saatavan edellytyksiä taistelujen lopettamiseen ja alueen rauhoittumiseen.

Ukraina
Ukrainalaiset sotilaat partioivat Debaltsevessa.
Ukrainalaiset sotilaat partioivat Debaltsevessa 24. joulukuuta 2015.Roman Pilipey / EPA

Minskissä sovittiin maratonneuvottelujen jälkeen muun muassa seuraavista seikoista:

– Tulitauon on määrä alkaa Ukrainassa sunnuntaina keskiyöllä.

– Taistelujen rasittaman, hallituksen joukkojen hallinnassa olevan Debaltseven kaupungin asemasta keskustellaan. Putinin mielestä Debaltsevessa olevien Ukrainan joukkojen tulisi antautua ja luovuttaa kaupunki separatisteille. Separatistit ovat piirittäneet kaupunkia. Ukraina vastustaa ehdotusta. Putin ja Porošenko keskustelevat Debaltseven asemasta. Putin kehotti kaikkia osapuolia malttiin.

– Raskaat aseet on määrä vetää alueelta kaksi vuorokautta myöhemmin.

– Aikaa raskaiden aseiden vetämiseen on noin 50-70 kilometrin päähän on kaksi viikkoa.

– Ukraina vaatii Venäjän vastaisen rajan luovuttamista Ukrainan hallintaan vuoden 2015 loppuun mennessä. Rajavalvonnan järjestäminen on erityisen problemaattinen kysymys venäläisille.

– Kaikkien sotavankien vapauttamisesta tehtiin sopimus, aikaa on 19 vuorokautta.

– Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan johtajat ovat luvanneet kunnioittaa Ukrainan suvereniteettia.

– Minskin tulosten toteutumista on määrä seurata jatkoneuvotteluissa .

– Tulitauosta ilmoitti Venäjän presidentti Vladimir Putin. Myös Ranskan presidentti François Hollande kertoi, että tulitauosta on päästy sopuun. Neuvotteluihin osallistuivat myös Ukrainan entinen presidentti Leonid Kutshma, EU:n edustajana Heidi Tagliavini ja Venäjän Ukrainan lähettiläs Mihail Zurabov. Kokousta isännöi Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko.

– Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Luhanskin ja Donetskin separatistialueiden johtajat ovat suostuneet allekirjoittamaan Normandian kvartertin ehdotuksen.