Lääkäri, kampaaja, lasten leffailta – työpaikan palvelut ovat jo paremmat kuin monessa kylässä

Kuopion Technopoliksen halu houkutella uusia yrityksiä on tuonut alueelle miltei pikkukunnan veroiset palvelut. Ruokakaupan, kuntosalin, lääkärin ja muiden palveluiden lisäksi suunnitelmissa on ollut jo kansainvälisen päiväkodinkin perustaminen 10 000 työntekijän kampukselle.

Kuva: Kalevi Pitkäkangas / Yle

Technopoliksella on Kuopiossa hulppeat tilat, jossa sijaitsee noin 200 yritystä ja lähes 10 000 työntekijää.

Liiketoimintaa tukevien palveluiden lisäksi yötä päivää pyörivältä kampukselta löytyy muun muassa lääkärin, hierojan, kuntosalin, ruokakaupan ja kampaamon palveluita. Suunnitelmissa on vielä ainakin hammaslääkäri, hotelli ja isommat liikuntatilat.

– Haluamme helpottaa ihmisten arkea. Kaikki lähtee siitä, että jos on kysyntää, me pyrimme siihen vastaamaan. Ja tämä on hyvä ympäristö kehittää uusia ratkaisuja, koska ihmiset ovat innostuneita kokeilemaan uutta, Technopoliksen Kuopion johtaja Hannu Eronen toteaa.

Lähipalvelut aktivoivat ja motivoivat

Yrittäjillekin maksukykyisten asiakkaiden pariin tuleminen on houkuttevaa. Microteknian alakerrassa kampaamoyrittäjänä toimiva Päivi Bogdanoffin mukaan asiakkaita riittää hyvin.

– Pääasiassa he tulevat talon sisältä. He ovat tyytyväisiä, kun kampaajalle pääsee vaikka kesken työpäivän.

Myös talossa työskentelevä, työpäivän lomassa parturissa piipahtanut Jukka Kärkkäinen kiittelee ympäristön palveluita.

– Arvostan tällaisia todella paljon, koska olen palveluiden suurkuluttaja. Se, että nämä ovat lähellä, sekä aktivoi että motivoi. Työpäivän jälkeen talviaikaan esimerkiksi kuntosalille olisi työlästä lähteä. 

Perhe mukaan työpaikalle

Technopoliksella myös kansainvälisen työn vaatimat työajat on otettu hyvin huomioon. Työtä tehdään 24 tuntia päivässä ja seitsemänä päivänä viikossa, ja tilojen täytyy mahdollistaa se. Ilta-aikaan työskentelevien lapsille on jo tarjolla esimerkiksi elokuvailtoja.

– Mietimme, että meillä on hieno 250 hengen auditorio, jossa on vähemmän varauksia ilta-aikaan, joten miksemme järjestäisi siellä koko perheen leffailtoja. Näkevät lapsetkin samalla, missä äiti tai isä on töissä.

Omaa kansainvälistä päiväkotiakin alueelle on suunniteltu. Toistaiseksi se on kaatunut kaavoitukseen.

Yrityksistä kilpaillaan tosissaan

Erosen mukaan hyvä toimintaympäristö on yritykselle rekrytointietu. Johtaja muistuttaa, että myös toimitilojen keskinäinen kisa yrityksistä on kovaa.

– Haluamme olla yksi Suomen vetovoimaisimmista keskuksista. Ja tavallaan olemme Suomi-kynnyksen jo ylittäneet, ja nyt haluamme houkutella tänne toimijoita Euroopan ja maailman laajuisesti. Mutta yritykset ovat entistä vaativampia, ja meidän pitää vastata kilpailuun yhä järeämmillä keinoilla.