Ylen kirjeenvaihtaja Ukrainan neuvottelutuloksesta: Olen melko pessimistinen

Osapuolet ilmoittivat aiemmin tänään, että he ovat päässeet sopuun tulitauosta. Sopimuksen allekirjoittajina on kuitenkin kontaktiryhmän jäseniä, ei valtionpäämiehiä.

Ukraina
Vladimir Putin, Francois Hollande, Petro Porošenko, Angela Merkel ja Alexander Lukashenko.
Vladimir Putin (toinen vas.), Francois Hollande, Petro Porošenko, Angela Merkel ja Alexander LukashenkoMykola Lazarenko / EPA

Ylen kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall kertoo olevansa huolissaan Ukrainassa solmitun sopimuksen todellisesta tehosta. Kronvall on seurannut rauhanneuvotteluja Minskissä Valko-Venäjällä.

– Olen melko pessimistinen tässä asiassa. Sopimusta eivät allekirjoittaneet valtionpäämiehet vaan kontaktiryhmän jäsenet, Kronvall kuvaili puoliltapäivin.

Aiemmin torstaina osapuolet kertoivat, että tulitauko alkaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Lisäksi syntyi sopimus muista ratkaisuista konfliktin lopettamiseksi.

Sopimuksen allekirjoittivat Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan kontaktiryhmän jäsenet sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön edustajat.

Vaikeimpina toteuttavina Kronvall pitää kahta rajasopimusta. Toinen niistä koskee tulitaukolinjaa ja toinen sitä, miten Ukraina käytännössä saa haltuun itärajansa.

Kronvallin mukaan myös provokaation mahdollisuus on jatkuvasti olemassa: jompikumpi osapuoli saattaa milloin tahansa väittää toisen rikkoneen sopimusta ja aloittaa sotatoimet.

Lisäksi Kronvall kiinnittää huomiota siihen, ettei sopimuksessa mainita kansantasavaltoja nimeltä, vaan puhutaan ainostaan eri alueista Ukrainassa.

– Kuka sitten sopii kenenkin kanssa, sitä ei ole paperissa sanottu.

Lähteet: Yle Uutiset