1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomi jatkaa lehdistönvapauden ykkösenä

Sananvapauden vähenemiseen maailmalla vaikuttivat osaltaan Ukrainan, Syyrian ja Irakin kriisit. Toimittajat ilman rajoja -järjestön seurannan mukaan sananvapaus on heikentynyt esimerkiksi Islannissa ja tiedotusvälineitä sulkeneella Venäjällä.

kulttuuri
Toimittajia SDP:n  puoluehallituksen  kokouksessa Helsingissä.
Toimittajia SDP:n puoluehallituksen kokouksessa Helsingissä.Markku Ulander / Lehtikuva

Suomalainen media on maailman vapainta jo kuudetta vuotta peräkkäin, kertoo sananvapautta puolustava Toimittajat ilman rajoja -järjestö. Se julkaisi tänään Sananvapausindeksinsä (siirryt toiseen palveluun). Sen tiedot ovat viime vuodelta. Kärkikolmikkoon mahtuvat myös Norja ja Tanska.

Lehdistönvapaus heikkeni indeksin mukaan 120:ssä maassa. Indeksissä on mukana 180 maata. Sananvapauden vähenemiseen maailmassa vaikuttivat muun muassa Ukrainan, Syyrian ja Irakin kriisit.

Euroopassa on monia ongelmia: Esimerkiksi Italiassa mafia on uhannut toimittajia. Tämä näkyy Italian putoamisena indeksin 73. sijalle. Islannin sijoitus listalla laski verrattuna edelliseen indeksiin, sillä on tapauksia, joissa poliitikot eivät ole sietäneet arvosteluaan mediassa. Islanti putosi 13 pykälällä sijalle 21.

Venäjä puolestaan siirtyi sijalta 148 sijalle 152. Pudotuksen syynä on riippumattomien tiedotusvälineiden sulkeminen. Samoilla tienoilla on esimerkiksi Irak, sijalla 156. Listan hännillä ovat esimerkiksi Kiina, sijalla 176, ja Pohjois-Korea, 179. sija. Hännänhuippu on Eritrea.

Lue seuraavaksi