Parkkimaksulaki jää eduskunnassa kiireen jalkoihin – sekava käytäntö laputtamisessa ei lopu

Vuosikausia jatkunut epäselvyys yksityisen pysäköinninvalvonnan ympärillä jatkuu. Sopan selvittäminen jää seuraavan hallituksen ja eduskunnan tehtäväksi

Kotimaa
Pysäköintisakko auton tuulilasinpyyhkijän alla
Heikki Rönty / Yle

Yksityistä pysäköinninvalvontaa selkiyttävä laki on jäämässä eduskunnassa kiireellisempien asioiden jalkoihin. Lakivaliokunnan puheejohtajan Anne Holmlund (kok.) sanoo, että valiokunnassa on monia lakeja, jotka ovat pysäköinninvalvontalakia tärkeämpiä ja ne on käsiteltävä ensin. Hänen mukaansa mukaan pysäköinninvalvontalaki ei ole kiireellinen.

Lakivaliokunnalla on vielä edessään suuri urakka, josta se ei kokonaan selviä. Holmlundin mukaan jotakin varmasti jää käsittelemättä.

– Meillä on aika monia kiireisiä asioita, jotka pitää saada alta pois ja tällä hetkellä myös kirjoittamisurakka on meneillään. Valiokunnan kokousten pidentäminen ei oikein enää auta, vaan työ pitää saattaa myös kirjallisesti loppuun.

Valiokunnan kokousten pidentäminen ei oikein enää auta.

Anne Holmlund

Holmlund ei lupaakaan, että pysäköinninvalvontalaki olisi valiokunnasta valmistuvien listalla.

– Minä en tietenkään voi yksin luvata mitään. Puheenjohtaja tietysti yrittää arvioida aikataulut mahdollisimman hyvin. Ja katsomme sitten tärkeysjärjestyksiä ja kiireellisyysjärjestyksiä. Kiireimmät paketit alta pois ja sitten ne, mihin aikaa vielä riittää katsotaan tuossa loppuaikana.

Edelle kiilaa monta kiireellistä lakia

– Meillä on tällä hetkellä kiireellisempiä asioita, jotka on täysin välttämätöntä saada ja tämä esitys ei ole siinä mielessä kiireellinen. Se ei liity mihinkään toimeenpanosäännökseen, joten sillä ei ole mitään erityistä kiiremomenttia, sanoo Holmlund.

Holmlundn mukaan edelle kiilaavat useat muut asiat, muun muassa järjestäytynyttä rikollisuutta ja rikossseuraamuslaitosta koskevat säädökset. Vaikka aika loppuu vääjäämättä kesken ei Holmlund kuitenkaan suostu sanomaan suoraan, että lakiesitys raukeaa.

– En tietenkään tällaista en voi sanoa. Pyrimme käsittelemään, jos on mahdollista ja saattaa olla, että joitakin voi jäädä käsittelemättä.

Sillä ei ole mitään erityistä kiiremomenttia.

Anne Holmlund

Lakiesitys oli valiokunnan asialistalla viimeksi lokakuussa eikä sitä ole aikoihin tuotu kokouksiin.

– Kuulemiset olemme tehneet jo jonkin aikaa sitten, mutta käytännössä tämä isompi työ, kirjoittamisurakka on vielä odottamassa.

Lakiesityksen kirjoittamisen jälkeen se pitäisi ehtiä käsitellä vielä täysistunnossa. Viimeinen istuntopäivä on 13. maaliskuuta.

Pykälät uuden eduskunnan päänvaivaksi

Holmlundin mielestä on selvää, että nykytilaa selkiyttävät lakimuutokset ovat tarpeen, joten asia siirtyy huhtikuun vaaleissa valittavan eduskunnan mietittäväksi.

– Mielestäni on selvää, että yksityiseen pysäköinninvalvontaan liittyvät kysymykset täytyy tavalla tai toisella ratkoa. Eli tämänhetkinen säätely ei ole ihan ajantasaista ja siihen vaaditaan joka tapauksessa tarkempia säädöksiä.

Hallitus antoi eduskunnalle esityksen yksityisen pysäköinninvalvonnan rajaamisesta viranomaista avustavaksi ja luvanvaraiseksi toiminnaksi syyskuussa 2012. Tavoitteena oli tuolloin, että lakimuutokset saataiisiin voimaan maaliskuussa 2013.