Suomalainen roikkuu mieluummin somessa kuin harrastaa seksiä

Suomalaiset stressaavat seksielämästään yhä enemmän. Moni kokee painetta siitä, että seksiä pitäisi harrastaa, mutta seksille ei löydy arjessa aikaa. Seksuaaliterapeutit neuvovat laittamaan tekniset laitteet hetkeksi sivuun ja kaivamaan kalenterit esiin.

terveys
Pariskunta istuu vuoteella.
Elokuvasta Fifty Shades of Grey.Universal Pictures

Seksiä tyrkytetään lehdissä, elokuvissa ja televisiossa yhä enemmän, mutta ihmisten into harrastaa seksiä on hiipunut viime vuosina.

– Seksikyllästeinen ympäristö saa ihmisen tuntemaan itsensä riittämättömäksi. Erityisesti naiset kokevat painetta siitä, että he ovat haluttomampia kuin mitä median antamat naiskuvat ovat, lääkäri ja pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila sanoo.

Paineita tuottavat myös kumppanien erilaiset odotukset ja halut. Parisuhteessa toinen yleensä haluaa enemmän kuin toinen. Tutkimusten mukaan suomalaiset ovat suhteellisen tyytyväisiä seksielämäänsä, mutta moni toivoo, että seksiä olisi enemmän. Keskiverto suomalaispariskunta harrastaa seksiä kerran tai pari viikossa.

Yleisin syy seksin vähyyteen on aikapula. Työkiireet, harrastukset ja menot syövät voimat niin, ettei seksi enää illalla innosta.

– Liika aikataulutus ja someriippuvuus syövät aikaa seksiltä. Ihmiset käyttävät tolkuttomasti aikaa tietokoneidensa kanssa, Brusila sanoo.

Seksuaalineuvoja Elina Tanskasen mielestä nykyelämä on stressaavaa, ja arjen paineet siirtyvät helposti myös seksiin. Tanskasen mukaan suomalainen seksi ei ole kuitenkaan kriisissä, ja välillä seksipuheet saavat kyllästyttää.

– On ristiriitaista, että nykyajan vapautuneessa ilmapiirissä ihminen saa toteuttaa seksuaalisuuttaan hyvin vapaasti, mutta samalla ajatuskin seksistä koetaan turhauttavaksi ja uuvuttavaksi.

Sitomisleikit kiinnostavat

Naisten kiinnostus seksiin ei ole suinkaan lopahtanut, mikäli asiaa mitataan elokuvalippujen määrällä. Tänä perjantaina ensi-iltansa saa eroottissävytteinen elokuva 50 Shades of Grey, jonka avausviikonlopun näytöksiin on myyty jo yli 30 000 lippua. Elokuva perustuu huippusuosittuihin kirjoihin, joissa kokematon opiskelijatyttö ja varakas liikemies harrastavat BDSM-seksiä, jossa muun muassa sidotaan köysiin, alistetaan ja rankaistaan. BDSM tulee englanninkielisistä sanoista bondage (sitominen), discipline (rankaiseminen), sadism (sadismi) ja masochism (masokismi).

Elokuvassa annetaan seksistä kiiltokuvamainen kuva. Arkiseksi on yleensä kömpelömpää ja sähläämisen siivittämää.

Elina Tanskanen

Tanskasen mielestä ilmiö kiinnostaa miljoonia naisia, koska niissä tarjoillaan jotain kiellettyä, toisenlaista ja pervoa. Elokuva ei ole suoraa pornoa vaan eroottissävytteistä populaarikulttuuria, josta on hyväksyttävämpää innostua. Tanskasen mielestä on hienoa, että seksi puhuttaa naisia, mutta näkee myös elokuvan esittämän seksin ongelmallisena.

– Elokuvassa mystifioidaan seksuaalista mielihyvää ja annetaan seksistä kiiltokuvamainen kuva. Arkiseksi on kuitenkin yleensä kömpelömpää ja sähläämisen siivittämää, Tanskanen sanoo.

Tanskasen mielestä ilmiö voi vaikuttaa myös siihen, että ihmiset uskaltavat puhua seksielämästään avoimemmin. BDSM-kokeilut kiehtovat monia, mutta harva kertoo siitä ääneen.

– Tasa-arvoistumisen ja suvaitsevaisemman ilmapiirin vuoksi ihmiset rohkaistuvat tulemaan kaapista myös poikkeavien seksuaalisten mieltymysten kanssa, Tanskanen sanoo.

Pirkko Brusilan mielestä elokuvassa esiintyviä sitomisleikkejä voi kokeilla kotona, jos kumpikin on yhtä innostunut asiasta. Tärkeintä on ymmärtää, että kyseessä on yhteinen leikki, jossa on selkeät pelisäännöt. Uudenlainen leikittely voi piristää arkista seksiä, mutta tätäkään ei tarvitse kokeilla vain siksi, että ilmiö on nyt mediassa voimakkaasti esillä.

Kalenteri käteen ja suunnittelemaan

Mikä sitten avuksi, jos seksiä haluaisi lisää? Parisuhteissa elätellään usein myyttiä siitä, että seksin pitäisi olla spontaania. Seksi ei saisi olla suoritus, joka merkataan kalenteriin. Tanskanen kuitenkin suosittelee etsimään yhteistä aikaa parisuhteelle. Ajan voi käyttää seksiin tai vaikka vain hellittelyyn ilman paineita.

Liika aikataulutus ja someriippuvuus syövät aikaa seksiltä. Ihmiset käyttävät tolkuttomasti aikaa tietokoneidensa kanssa.

Pirkko Brusila

– Samalla tavalla ihmiset sopivat ennalta treffeistä, kun ovat vasta tapailuvaiheessa. Ei se ole sen kummempaa, Tanskanen sanoo.

On täysin normaalia, että elämässä on vaiheita, jolloin seksi ei maistu. Jos elämä on stressaavaa, se alkaa näkyä nopeasti unen laadussa, syömisessä ja seksuaalisuudessa. Aikatauluja on järjesteltävä uudelleen, jos asiaan haluaa muutoksen.

Brusila rohkaisee pareja keskustelemaan omista haluista ja siitä, miten seksuaalisuutta vaalitaan suhteessa. Neuvo kuulostaa itsestäänselvältä, mutta herkkä aihe voi jäädä käsittelemättä, jos toinen kokee tulevansa painostetuksi tai syyllistetyksi. Brusilan mukaan kynnys avun hakemiselle on madaltunut. Nykyisin ihmiset uskaltautuvat seksuaaliterapeutin puheille, kun halut ovat kadonneet tai seksi ahdistaa.

– Jonkinlaista eroottista läheisyyttä on hyvä pitää yllä. Jos elämäntilanne on kuormittava, energia menee siihen. Tällöin itselleen täytyy olla armollinen, eikä pidä vaatia liikaa.

Aiheesta lisää perjantain A-studiossa, TV1 klo 21. Suomalaisten seksistressistä ovat keskustelemassa seksuaalineuvoja Elina Tanskanen, radiojuontaja Kimmo Vehviläinen ja seksibloggaaja Melissa Mäntylä. Juontajina Annika Damströn ja Markus Liimatainen. #yleastudio