Vastarintaliike pelottelee monikulttuurisuudella

Äärioikeistolainen Vastarintaliike jakaa propagandistisia mainoslehtisiä kotitalouksiin Jyväskylässä. Liike luonnehtii lehtisissään monikulttuurisuutta "haitalliseksi". Vastaavaa liikehdintää ja mainontaa on Jyväskylässä tehty ajoittain aiemminkin. Poliisin mukaan lappuset voivat olla harmillisia, mutta eivät laittomia.

ilmiöt
Vastarintaliikkeen jakama monikulttuurisuudesta varoittava lappu
Jyväskylässä on levitetty monikansallisuudesta varoittavia lappusiaTenho Tornberg / Yle

Monikulttuurisuudesta varoittavia lehtisiä on jaettu kotitalouksien postilaatikoihin ainakin Köhniöllä ja Kypärämäessä.

Rikoskomisario Mikko Porvali Sisä- Suomen Poliisilaitokselta Jyväskylästä sanoo, että vastaavanlaista liikendintää on ollut Jyväskylässä aiemminkin.

- Näitä lehtisiä on jaettu muutamia kertoja vuosien aikana eri alueille, että kyllä tämä on tuttu ilmiö.

Porvalin mukaan Kansallinen Vastarinta on lisäksi järjestänyt muutamia kertoja erilaisia mielenilmauksia.

- Esimerkiksi rallien aikaan on keskustassa ja keskustan liepeillä ollut pienimuotoisia mielenosoituksia.

Lehtisiä levittävä porukkaa Porvali luonnehtii ideologiseksi ääriryhmäksi.

- Näiden ääriliikkeiden toiminta Suomessa on kaiken kaikkiaan aika vähäistä kansainvälisesti vertaillen ja myös tämä Vastarintaliike on järjestönä melko pieni eikä se ideologia, mitä järjestö ajaa, ole toistaiseksi näyttänyt saavuttavan Suomessa mitenkään merkittävää kannatusta. Aktiivijäseniä koko maassa on muutamia kymmeniä, arvioi Porvali.

Sanavalinnat tarkkaan harkittuja

Porvalin mukaan suomalaisen sananvapauden piiri on aika laaja.

- Ainakin sanamuodon mukaan tuossa arvostellaan monikulttuurisuutta, mikä on eräs aatesuunta muiden joukossa. Sitä on sinänsä oikeutettua arvostella.

Porvali pitää arkielämän kannalta kiusallisimmalta tai hankalana sitä, että minkä tahansa aatteen tuputtaminen, jos sitä jaetaan postilaatikoihin, voi olla kiusallista tai sosiaalisesti harmittavaa.

- Mutta kyllä tuo ilmaisu, mitä on käytetty, kuuluu meillä sananvapauden piiriin ja varmaan se on levittäjien toimesta aika tarkkaan harkittukin, sanoo Porvali.

Ääriliikkeitä seurataan

Poliisi seuraa Porvalin mukaan Keski-Suomessakin kaikkia yhteiskunnallisia ääri-ilmiöitä.

- Ei tämä tapaus ole tietenkään sellainen, että sitä rikoksena tutkittaisiin tai siihen käytettäisiin päivittäin työaikaa. Kaikkia yhteiskunnallisia ääri-ilmiöitä, olivatpa ne sitten miltä laidalta eri näkemyksiä tahansa, niin niistä pyritään keräämään tietoa, sanoo rikoskomisario Mikko Porvali Sisä-Suomen Poliisilaitokselta.

Mikko Porvalia haastatteli Annika Rantanen.