Suomalainen taidelasi elää pirstaleisessa maailmassa

Suomen lasimuseo on taltioinut suomalaista lasin lähihistoriaa jo 35 vuoden ajalta. Perjantaina lasimuseossa avautuu seitsemäs Suomen Lasi elää -näyttely, joka on koottu tämän vuosikymmenen lasitaiteesta. Esillä on yli 120:n lasitaiteilijan taide-esineitä.

kulttuuri
Värikäs lasinen skeittilauta.
Harri Oksanen / Yle

Suomen lasimuseo esittelee uusimmassa näyttelyssään yli sadan kotimaisen lasitaiteilijan töitä. Yksi näyttelyssä mukana olevista taiteilijoista on monipuolinen muotoilija Ristomatti Ratia, jonka Lasitölkki -työt on puhaltanut Jaakko Liikanen.

– Lasi on minulle hyvin läheinen materiaali, koska siihen liittyy niin voimakkaasti tekijät, lasinpuhaltajat, Ratia kertoo. Riihimäkeläinen Jaakko Liikanen on ollut jo pitkään minun lasinpuhaltajani. Hän on taitava tekijä.

Ratia kertoo, että hänellä on lasiin läheinen suhde.

– Lasi on siitä jännä, että siitä ei heti näe lopputulosta. Pitää odottaa, että työ jäähtyy uunissa ja värit tulevat esiin. Lasi on mielenkiintoinen ja elävä materiaali.

Ristomatti Ratia arvioi, että Suomessa riittää tulevaisuudessakin taidelasialalla tekijöitä ja tyyliä.

– Tämä lasimuseon näyttely on hyvä esimerkki siitä, että tekijöitä on vähän joka lähtöön. Täällä on annettu lasin puhua lasina ja muodon muotona, kehuu Ratia. On hienoa, että tämmöinen näyttely on tehty.

Lasimateriaalilla leikkimistä

Omasta lasihelmipajasta haaveilevan Susanne Koskimäen taideteos Kuolleidenpäivän juhla on syntynyt Meksikon taiteilijaresidenssissä vietetyn työrupeaman innoittamana.

– Meksikossa ei voinut olla ottamatta vaikutteita ympäristöstä, lasitaiteilija Susanne Koskimäki kertoo. Kuolleidenpäivän juhla meksikolaisella hautausmaalla -työssäni on noin neljäkymmentä hahmoa ja erilaista asiaa muun muassa kaktuksia, kuolleita ja eläviä hahmoja ja ruokia.

Omaa tekemistään Koskimäki kuvailee "tekemällä eteenpäin" -tyyppiseksi. Hän tykkää leikkiä materiaalin kanssa ja tehdä siitä jotain sellaista, mitä ei ehkä normaalisti tulisi mieleen.

– Näyttelyssä mukana olevan työni pienet ihmishahmot tein ensin koruiksi, Koskimäki kertoo. Sitten mietin, että pakkohan niitä on tehdä installaatiotyyppisenä pienoismallijuttuina, koska ne ovat niin ilmeikkäitä hahmoja, että niillä saa tehtyä isompiakin taideteoksia.

Lasi elää museon näyttelyssä

Suomen lasimuseon kotimaista lasin historiaa esittelevä näyttelyiden sarja syntyi muotoilijan Oppi Untrachtin ideasta. Suomen lasi elää - Finnish Glass Lives näyttelyiden sarjan tuorein kattaus on koottu Riihimäelle.

Näyttelysarjan seitsemäs katselmus esittelee suomalaisen lasitaiteen vuodet 2010-2014. Suomen lasimuseon mukaan vastaavaa näin tarkkaa lasihistorian dokumentointia ei tehdä missään muualla maailmassa.

Piensarjat ovat tulleet ehkä enemmän esille kuin yksittäiset veistokselliset lasiteokset.

Heikki Matiskainen

– Meillä lasihistorian dokumentointi on valtakunnallisen erikoismuseon ydinosaamisen eli dokumentoinnin, tallennuksen ja tiedonkeruun tärkeimpiä tehtäviä, muistuttaa Suomen lasimuseon johtaja Heikki Matiskainen.

Suomen lasi elää 7 -näyttelyssä on esillä yli 120 lasitaitelijaa taide-esineillään ja piensarjoillaan.

– Jos tätä näyttelyä vertaa kuuteen edelliseen lasinäyttelyyn, niin piensarjat ovat tulleet ehkä enemmän esille kuin yksittäiset veistokselliset lasiteokset, Matiskainen arvioi.

Suomen lasi elää -näyttely on auki Suomen lasimuseossa toukokuun 10. päivään saakka.