1. yle.fi
  2. Uutiset

Luonnonsuojeluliitto haluaa ojentaa salametsästäjät tarjottimella poliisille

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL yrittää tehostaa salametsästyksen ja muiden luontorikosten ilmi tuloa nettipalvelulla, johon voi tehdä ilmoituksia nimettömästi. Hallituksen puheenjohtajan mukaan palvelusta halutaan luoda tarjotin, jolla rikokset voidaan kantaa resurssipulasta kärsivän poliisin selvitettäviksi.

metsästys
Salametsästäjä kyykkii pusikossa.
YLE / Mika Kanerva

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL on käynnistänyt yhteistyön kansainvälisen WildLeaks-verkkopalvelun kanssa, jonne voi jatkossa tehdä ilmoituksia salametsästyksestä tai muista luontorikoksista myös suomeksi.

Aika usein varsinkin pienillä paikkakunnilla rikokseen syyllistyvä on liian tuttu.

Puheenjohtaja Risto Sulkava

Palvelun avulla liitto haluaa erityisesi suitsia salametsästystä. Liiton hallituksen puheenjohtajan Risto Sulkavan mukaan järjestelmä on luotu paljon vaarallisempiin maihin kuin Suomeen, mutta hänen mielestään kanava, joka mahdollistaa nimettömät ilmiannot, on tarpeen meilläkin.

– Aika usein varsinkin pienillä paikkakunnilla rikokseen syyllistyvä on liian tuttu tai asiasta tietävään kohdistuu suoranaista uhkailua. Poliisi usein joutuu myöntämään, ettei heillä resurssit riitä salametsästyksen selvittelyyn, ellei niitä tuoda valmiiksi tarjottimella. Tässä on nyt tarkoituksena luoda se tarjotin.

Yleisimpiä lintujen tappamiset

SLL:n asiantuntijaryhmä käy ilmoitukset läpi ja saattaa ne tarvittaessa viranomaisten tietoon.

– Olemme keränneet poliisista, rajavartiostosta ja erävalvonnasta kontaktiverkoston, jolle välitämme akuutit ilmoitukset. Näin tapaukset saadaan suoraan henkilöille, jotka ovat jo perehtyneet näihin aiheisiiin.

Kokonaisia susilaumoja on kadonnut.

Puheenjohtaja Risto Sulkava

SLL:n mukaan WildLeaksin palvelu on tietoturvaltaan salattu erittäin tiukasti, eikä ilmoittajaa voida jäljittää.

Sulkavan mukaan metsästysrikokset ovat joka puolella Suomea todellisuutta.

– Esimerkiksi Keski-Suomessa tulee jatkuvasti ilmi erilaisia salametsästysrikoksia. Yleisimpiä ovat lintujen tappamiset, esimerkiksi kanahaukkojen pesien rikkomiset, maakotkien ampumiset ja onpa käsiini päätynyt muulle riistalle täysin vaarattomia, siipirikoksi ammuttuja mehiläishaukkoja.

Metsästäjien ymmärrys loppuu hirvissä ja karhuissa

Sulkavan mukaansalametsästyksessä on usein kysymys siitä, että tilaisuus tekee varkaan. Silti hänen mukaansa myös järjestäytyneestä salametsästyksestä on selviä merkkejä vuosittain.

– Kokonaisia susilaumoja on kadonnut tai karhun salametsästykseen liittyviä haaskahoukutteluja on tullut esille.

Sulkavan mukaan hirvessä ja karhussa menee yleensä muiden metsästäjien ymmärryksen raja.

Metsästyksenjohtajan tehtävä on erityisen vastuullinen. Jos he rikkovat lakia, ollaan vaarallisilla vesillä.

Puheenjohtaja Risto Sulkava

– Niiden salametsästys tuomitaan metsästysporukoissakin, koska niihin liittyy myös taloudellisia intressejä. Sen sijaan petoeläinten tappaminen on edelleen liian hyväksyttävää.

Keski-Suomessa paljastunutta hirvilupien väärentelyä ja hirvien luvatonta ampumista Sulkava pitää "täysin tuomittavana touhuna."

– Rangaistuksen pitää olla suhteessa esimiesasemaan. Metsästyksenjohtajan asema on erityisen vastuullinen, hänen tehtävänään on valvoa myös muiden toimintaa. Jos he rikkovat lakia, ollaan aika vaarallisilla vesillä.

Lue seuraavaksi