Valelääkäri Laihon epäillään syyllistyneen kahteen tappoon

Lisäksi Esa Laihoa epäillään neljästä törkeästä pahoinpitelystä. Laiho on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin toimiessaan lääkärinä ilman koulutusta.

Kotimaa
Esa Laiho
Valelääkärinä toiminneen Esa Laihon vangitsemisoikeudenkäynti Helsingissä marraskuussa 2011. Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Valelääkäri Esa Laihon epäillään syyllistyneen kahteen tappoon ja neljään törkeään pahoinpitelyyn.

Helsingin poliisi on saanut torstaina valmiiksi lääkärinä esiintyneen Laihon rikostutkinnan, ja juttu siirtyy syyteharkintaan.

Esitutkinnassa selvitettiin onko Laiho syyllistynyt potilaiden henkeen ja terveyteen kohdistuneisiin rikoksiin.

Laiho epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta, joista kaksi on tappoa ja neljä törkeää pahoinpitelyä. Poliisi käynnisti esitutkinnan kaikkiaan kahdeksan tapauksen osalta.

Kahden epäilyn kohdalla esitutkinta lopetetaan, koska Laihon ei epäillä syyllistyneen niissä törkeään pahoinpitelyyn. Muiden lievempien rikosten osalta syyteoikeus on vanhentunut, kertoo poliisi. Yhden tapauksen nimike muuttui tutkinnan aikana taposta törkeäksi pahoinpitelyksi.

Syytteiden nostamisesta jutussa päättää apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

Esa Laiho on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Laihoa vastaan on nostettu viime kesänä myös syytteet luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta, rekisterimerkintärikoksista, törkeistä väärennyksistä, väärennysaineiston hallussapidosta, törkeistä petoksista, petoksista ja petoksen yrityksestä.

Laiho toimi Venäjältä hankittujen tutkintotodistusten avulla lääkäriharjoittelijana ja lääkärinä vuosina 2001–2011. Ennen kiinni jäämistään Laiho työskenteli muun muassa Helsingissä ja Lahdessa.

Laiho on odottanut oikeudenkäynnin alkua vapaalla jalalla. Hänet vapautettiin tutkintavankeudesta viime vuoden alussa.