Kannabiksen kotikasvatus räjähtänyt käsiin: kotimaisuusaste hipoo sataa

Marihuanan kotikasvatus on yleistynyt siinä määrin, että sille voisi käyttäjien mukaan lätkäistä kotimaisuudesta kertovan joutsenmerkin. Poliisi törmää tavan takaa laittomiin kannabisviljelmiin. Tuorein esimerkki on Porvoosta.

Kotimaa
Kannabis-kasveja kasvamassa kukkalaatikossa.
Keskusrikospoliisin mukaan suomalaiset kannabisviljelmät ovat tavallisesti pieniä. Mika Kanerva

Viime viikon lopulla poliisi iski Porvoossa keskusta-asuntoon. Tuloksena on kymmenien kannabisruukkujen ja 250 kasvin takavarikointi.

Kesäaikaan kannabisviljelmiä löytyy metsiköistä, talvisaikaan huumetta kasvatetaan kotosalla. Viljelmät ovat viime aikoina käyneet poliisille tuttuakin tutummiksi.

– Tarkkoja lukuja minulla ei ole heittää pöytään mutta käytännön kokemus on, että viljelmät ovat lisääntyneet valtavasti, kertoo vanhempi konstaapeli Janne Levälampi Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen Porvoon yksiköstä.

Hänen mukaansa yksi syy tähän on, että tietoa kannabiksen kasvatuksesta löytyy viljalti erityisesti netissä. Muita huumeita tuodaan Suomeen naapurimaista ja maailmalta mutta marihuana alkaa olla täysin kotimaista.

– Käyttäjien mukaan sille voisi lätkäistä joutsenmerkin, puuskahtaa Levälampi.

Kannabis entistä vahvempaa

Kannabiskasvista tehtävät huumeet ovat paljon aikaisempaa vahvempia ja saattavat lyhyenkin käytön jälkeen johtaa pahoihin psyykkisiin ongelmiin, sanoo päihdetyötä Porvoossa tekevä erikoissairaanhoitaja Marianne Korpi. Hänen mukaansa yksilöllisiä eroja on, mutta pahimmillaan seuraukset voivat olla vakavia.

– Aluksi käyttö voi olla hilpeää mutta joissakin tapauksissa se voi johtaa eristäytymiseen ja sulkeutumiseen. Vaarana on jopa psykoosi, hän muistuttaa.

Korpi pelkää, että kannabiksen käyttö räjähtää käsiin. Keskusteluilmapiiri on hänen mukaansa kannabikselle myönteinen ja kotikasvatuskin yleistyy jatkuvasti.