Terveystarkastaja: Bertan parakki ei täytä asuintilan vaatimuksia

Tornion kaupungin on laitettava kuntoon parakkitila, jossa suolistosairas pikkutyttö viettää yönsä sairaanhoitajan valvonnassa. Tilasta löytyi muun muassa ilmastointiin liittyviä puutteita.

terveys
Parakki talvisella pihalla.
Suolistosairasta lasta hoidetaan parakissa, jonka Tornion kaupunki pystytti perheen pihalle.Riikka Rautiainen/ Yle

Tornion kaupungin on viipymättä laitettava kuntoon parakkitila, jossa hoidetaan suolistosairasta Bertta-pikkutyttöä. Terveystarkastaja Tarja Rosenqvistin mukaan tilojen tarkastuksessa on löytynyt epäkohtia, jotka täytyy korjata.

– Ei ole tietenkään tarkoitus, että kenenkään tarvitsee asua tämmöisissä poikkeavissa ja huonoissakin olosuhteissa, vaan tarkastuspöytäkirjaan täytyy reagoida viivytyksettä. Tämä tarkoittaa, että asioiden kanssa ei odoteta viikkoja vaan toimitaan viimeistään ensi viikolla, luonnehtii Rosenqvist.

Sairaan lapsen hoitotilaksi pystytetty parakki ei täytä Rosenqvistin mukaan asuintiloille tarkoitettuja vaatimuksia.

Tämä tarkoittaa, että asioiden kanssa ei odoteta viikkoja vaan toimitaan viimeistään ensi viikolla.

Tarja Rosenqvist

Hän ei ole raportissaan ottanut kantaa siihen, onko se oikea tila sairaan lapsen hoitoon, vaan sen arvioi terveydensuojelulain perusteella terveydenhuollon henkilöstö.

Epäkohdat voidaan korjata

Tarkastuksessa parakista on löytynyt ilmanvaihtoon ja lämmitykseen liittyviä epäkohtia.

– Ammattilaisten täytyy selvittää, onko tilan ilmanvaihtoon liittyvien laitteiden käytössä ja niiden opastuksessa parannettavaa. Lisäksi ulko-ovi tulee tiivistää ja selvittää, tarvitaanko tilaan mahdollisesti lisäpattereita vai olisiko jokin muu lämmitysvaihtoehto sopivampi, selvittää Rosenqvist.

Hänen mukaansa sairaan lapsen hoidossa käytettävä tila on saatavissa asianmukaiseen kuntoon.

– Onkohan epähuomiossa käynyt niin, että kun tila on otettu käyttöön, ei ole huomattu opastaa käyttäjiä ja tehdä tiloista sellaisia, että ne täyttäisivät vaatimukset.

Lisäsiipeä vaaditaan yhä

Terveystarkastaja on selvittänyt parakin soveltuvuutta asuintilaksi perheen vanhempien pyynnöstä.

Perheen äidin Hanna Kinnusen mukaan parakki ei sovellu hoitotilaksi vaan he vaativat yhä kaupungilta lisäsiiven rakentamista vammaispalvelulain mukaisesti Bertta-tytön hoitoa varten.

Tornion kaupunki on evännyt vammaispalvelulain piiriin kuuluvat muutostyöt perheen kotiin. Perhe vei asian hallinto-oikeuteen, joka kumosi kaupungin päätöksen.