1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Anne Louhelainen

Anne Louhelainen: "Tein niin kuin äänestäjät toivoivat"

Hollolalainen raivasi tiensä eduskuntaan perussuomalaisten riveistä äänin 6 157. Yle Uutisten vaalikoneessa Louhelainen kertoi olevansa “unohdetun kansan asialla". Yle Lahti selvitti, mitä kansanedustaja on saanut päättyvällä kaudella aikaan.

Anne Louhelainen
Kansanedustaja Anne Louhelainen.
Katariina Luoma / Yle

Talousarvioaloitteita Anne Louhelainen teki noin 30 kappaletta. Joukossa oli useita Päijät-Hämettä liikuttavia aiheita kuten määrärahan osoittaminen Lahden eteläiselle kehätielle, Vesijärven tilan parantamiseen ja Heinolan lintutarhalle.

Yksikään aloitteista ei mennyt läpi.

– Sain lintutarha-aloitteesta palautetta muutamilta edustajilta, että mikä tämä oikein on. Sain sitten kertoa, että meillä on tällainen erityinen lintujen hoivakoti. Pieniä asioita, jotka eivät vielä kanna eteenpäin sen enempää, mutta lisää tietoa meidän alueen asioista, Louhelainen korostaa.

Myös kirjallisia kysymyksiä on syntynyt runsaasti; neljän vuoden aikana lähemmäs 80. Joukossa on ollut muun muassa kysymys turvakotien rahoituksen turvaamisesta.

Päätyönään kansanedustaja on istunut suuressa valiokunnassa. Hän on ollut mukana myös Pohjoismaiden Neuvostossa ja varajäsenenä muun muassa laki-, tulevaisuus ja sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Mitä tuli luvattua ja mitä tuli tehtyä?

Helsingin Sanomien vaalikoneessa vuonna 2011 Anne Louhelainen peräänkuulutti suomalaisen energiaomavaraisuuden perään ja piti venäläisiä ydinvoimaloita turvallisuusriskinä.

Vuonna 2014 Louhelainen päätti kuitenkin toivottaa venäläisen ydinvoimalan tervetulleeksi Suomen kamaralle. Kansanedustaja oli mukana hyväksymässä periaatelupaa Fennovoiman uudelle ydinvoimalalle.

Otin paljon yhteyttä ihmisiin, jotka ovat kentällä ja tulimme siihen tulokseen, että minun äänestäjäni haluavat minun tekevän näin.

Anne Louhelainen

– Mietin tätä paljon ja tämä oli vaikea päätös. Työllisyysnäkökulma oli kuitenkin siinä se suurin asia ja minulle vakuutettiin, että työt voidaan organisoida suomalaisille työntekijöille. Toinen on se, että energiaomavaraisuutta pitäisi lisätä, Louhelainen perustelee.

Yle Uutisten vaalikoneessa vuonna 2011 Louhelainen oli ”jokseenkin samaa mieltä” siitä, että rekisteröidyille homopareille tulisi kuulua kaikki samat oikeudet kuin avioliiton solmineille heteropareille.

– Maailma on muuttunut ja ihmiset sen myötä. Suvaitsevaisuutta täytyy lisätä! totesi Louhelainen tuolloin.

Syksyllä 2014 Louhelainen äänesti sukupuolineutraalia avioliittolakia vastaan.

– Tein niin kuin äänestäjät toivoivat minun tekevän. Koen, että olen äänestäjieni äänitorvi täällä. Otin paljon yhteyttä ihmisiin, jotka ovat kentällä ja tulimme siihen tulokseen, että minun äänestäjäni haluavat minun tekevän näin. Mutta ei minun suvaitsevaisuuteni ole mihinkään kadonnut, Louhelainen vakuuttaa.

Oppositiossa hymyssä suin

Vuoden 2011 suuresta vaalivoitosta huolimatta perussuomalaiset jäivät hallituksen ulkopuolelle, mikä väistämättä kavensi puolueen kansanedustajien vaikutusmahdollisuuksia.

Maakuntansa kärkihanketta, eteläistä kehätietä Louhelainen yritti edistää kirjallisen kysymyksen avulla.

– Sain virkamiehiltä palautetta, että se aiheutti hyvää pöhinää ministeriössä. Tuntui hyvältä, että sain ehkä pienen palasen pistettyä siihen suureen palapeliin, kun ministeri siunasi suunnittelun aloittamisen, Louhelainen pohtii.

Päijät-Hämeen edunvalvojille hänellä on terveisiä.

Tuntui hyvältä, että sain ehkä pienen palasen pistettyä siihen suureen palaepeliin, kun ministeri siunasi suunnittelun aloittamisen.

Anne Louhelainen

– Meidän pitää parantaa päijähämäläisen sektorin yhteistyötä ja antaa vaikutelma, että olemme yhtenä rintamana asioiden takana. Pitää tiivistää rivejä ja puhua hallitukseen päin entistä isommalla äänellä; yhdellä äänellä.

Yle Lahdelle uunituore kansanedustaja lupasi vuonna 2011 tehdä eduskunnassa hymyilevää politiikkaa, joka tarjoaisi vaihtoehdon aikaisemmalle menolle. Viime kesänä Ilta-Sanomat tituleerasikin Louhelaisen eduskunnan ilopilleriksi kansanedustajille tehdyn sähköpostikyselyn perusteella.

Täysistuntoihin Anne Louhelainen on osallistunut tunnollisesti. Muusta kuin sairastumisesta johtuvia poissaoloja hänellä on maakuntansa kansanedustajista vähiten.

Kirjoitus on osa Yle Lahden juttusarjaa, jossa kerrotaan, mitä Päijät-Hämeen kansanedustajat ovat saaneet kuluneella kaudella aikaan.

Lue seuraavaksi