1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalle Jokinen: Kehätie edistynyt enemmän kuin koskaan aiemmin

Orimattilalainen ylikonstaapeli nousi eduskuntaan ensimmäisen kerran varasijalta, vuonna 2009. Viime vaaleissa Jokisen (kok.) teemoina olivat oikeudenmukaisuus, työn ja ahkeruuden kannustavuus sekä terveysliikunta. Yle Lahti selvitti, mitä kansanedustaja sai aikaan.

kansanedustajat
Kansanedustaja Kalle Jokinen.
Katariina Luoma / Yle

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtajana vuodesta 2012 vaikuttanut Jokinen on kunnostautunut erityisesti liikennettä koskevissa aiheissa.

Valtakunnallista näkyvyyttä kansanedustaja on onnistunut saamaan puhumalla ajokortin ikärajan laskemisesta ja autokoulun teoriaosuuden sisällyttämisestä toisen asteen opintoihin. Jokinen on yrittänyt myös edistää bensiiniautojen muuttamisesta etanolikäyttöisiksi.

Ovi hallitukseen näytti jo hetken olevan raollaan, kun Vasemmistoliitto marssi ulos hallituksesta ja liikenneministerin salkku tuli uudelleen jakoon.

Jokinen myönsi, että asiantuntemusta löytyisi ja toivoi, ettei tehtävää sulautettaisi osaksi muiden ministerien tehtäviä.

Tehtävä lankesi kuitenkin silloiselle kuntaministerille, Henna Virkkuselle. Tämän siirryttyä europarlamenttiin salkku siirtyi Paula Risikolle.

– En voi sanoa, että olisi harmittanut yhtään. Asiasta puhuttiin ja varmasti se harkinnassa oli. Kokonaisuus kuitenkin ratkaisee ja se oli muiden päätettävissä, toteaa Jokinen tomerasti.

Wipak ja kehätie kauden kohokohtia

Kuten päijäthämäläiset kollegansa, myös Kalle Jokinen lupasi pitää maakuntansa puolia.

Jokinen peräsi parempia perusteluita Dragsvikin säilyttämiselle ja Lahden Hennalan varuskunnan lakkauttamiselle. Vaatimuksista huolimatta, Hennalan varuskunta sai kuoliniskun ja maakunta menetti 300 työpaikkaa.

Totuushan on se, että edellytyksiä varuskunnan jatkamiselle kovin pitkään ei ollut.

Kalle Jokinen

– Totuushan on se, että edellytyksiä varuskunnan jatkamiselle kovin pitkään ei ollut. Kehätien puolesta on tehty työtä ja se on edennyt enemmän kuin koskaan aiemmin, muistuttaa Jokinen.

– Ihmiset ovat ottaneet paljon yhteyttä ja olen saanut olla mukana vauhdittamassa asioita. Ehkä viimeisenä tämä Wipakin investointi Nastolaan, jossa sain olla mukana, listaa kansanedustaja onnistumisia.

Jokinen kuuluu myös muun muassa puhemiesneuvostoon ja on laki- ja puolustusvaliokuntien varajäsen.

Valituskierteen vastustaja

Kuluneella vaalikaudella kansanedustaja on tehnyt kaksi lakialoitetta, joiden käsittely on yhä kesken. Toinen lakialoite liittyy viranomaisten valitusoikeuteen, jota Jokisen mielestä pitäisi rajoittaa.

Kansanedustaja jätti vuonna 2013 toimenpidealoitteen, jossa hän esitti eturauhassyövän paljastavan testin ottamista osaksi riski-iässä olevien miesten lääkärintarkastuksia.

Talousarvioaloitteita Jokinen teki maltilliset neljä kappaletta, joista kaikki hylättiin. Haussa oli määräraha muun muassa Lahden eteläiselle kehätielle ja Nostavan logistiikka-alueen kehittämiseen.

Olemme kerran kuussa koolla ja käymme läpi, mihin asioihin olisi oikea aika vaikuttaa.

Kalle Jokinen

Päijäthämäläisten kansanedustajien yhteistyön Kalle Jokinen katsoo sujuneen jopa paremmin kuin edellisellä kaudella.

– Jokaisella on omia vahvuuksia ja niillä tehdään työtä. Olemme kerran kuussa koolla ja käymme läpi, mihin asioihin olisi oikea aika vaikuttaa. Kyllä täällä työtä tehdään ja asioita viedään eteenpäin. Se on sitten eri asia, syntyykö tulosta, Jokinen naurahtaa.

Kirjoitus on osa Yle Lahden juttusarjaa, jossa kerrotaan, mitä Päijät-Hämeen kansanedustajat saivat kuluneella kaudella aikaan.

Lue seuraavaksi