Niinistö ja Grahn-Laasonen ottivat taas yhteen soidensuojelusta – "Oppositiosta käsin ei suojella yhtä ainoata suota"

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vastasi tänään eduskunnan kyselytunnilla kansanedustaja Ville Niinistön (vihr.) kritiikkiin soiden suojelusta.

Kotimaa
Sanni Grahn-Laasonen eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä.
Sanni Grahn-Laasonen eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä torstaina.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vihreiden puheenjohtaja ja entinen ympäristöministeri Ville Niinistö arvosteli kovin sanoin seuraajansa ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) soidensuojelulinjauksia tänään torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

Niinistön mielestä Grahn-Laasosen olisi jo korkea aika tunnustaa, että hän on "epäonnistunut totaalisesti kansallisen luontoperinnön turvaamisessa".

Niinistö huomautti, että hallitus on saanut toteutettua soidensuojelutavoitteestaan vain kuusi prosenttia. Hallituksen tavoitteena on suojella 100 000 hehtaaria soita, mutta toistaiseksi suojelun piiriin on saatu vasta 6 000 hehtaaria.

Grahn-Laasonen sanoi soidensuojeluohjelman etenevän omasta mielestään hyvässä hengessä ja aikataulussa. Grahn-Laasonen on korostanut soiden suojelussa vapaaehtoisuutta.

– Tekisi mieli sanoa, että olisimme paremminkin aikataulussa ja päästy pidemmällekin, jos te olisitte alun perin noudattanut pariaatepäätöstä, joka yhdessä sovittiin siitä, että etenemisessä otetaan huomioon myöskin vapaaehtoisuus keinona, Grahn-Laasonen näpäytti.

– Oppositiosta käsin ei suojella yhtä ainoata suota ja te menitte sinne vapaaehtoisesti, hän lisäsi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen kantoi hänkin kortensa keskusteluun.

– On täysin käsittämätöntä, että tällaiseen sammakonsuojeluohjelmaan laitetaan satoja miljoonia euroja, Oinonen huudahti.

Oinosen mielestä Suomessa olisi tärkeämpiakin suojelukohteita kuin "kurnuttavat sammakot".