1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkija nuorten yksinäisyydestä: "Ihmiskuvamme on kaventunut – ujoudelle ei ole enää tilaa"

Tutkija näkee, että 90-luvulta lähtenyt arvomaailman muutos on lisännyt nuorten kokemaa yksinäisyyttä ja esimerkiksi ujoille ja pohdiskeleville persoonille ei enää ole sijaa. Ihmiskuvamme on kaventunut, sanoo nuorisotyön tutkija Pirjo Junttila-Vitikka.

Kuva: Liisa Haapanen / Yle

Yhä useampi nuori kärsii yksinäisyydestä, arvioi nuorisotyön tutkija Pirjo Junttila-Vitikka. Junttila-Vitikka toimii ohjaajana Suomen Punaisen Ristin järjestämällä kurssilla, jossa koulutetaan vapaaehtoisia nuoria kavereiksi toisille nuorille.

Junttila-Vitikan mukaan vapaaehtoisille on selvä tarve.

Tällainen tehokkuus ja nopea toiminta ja pinnallisuus - hitaammalle, pohdiskelevalle persoonalle ei oikein ole tilaa.

Pirjo Junttila-Vitikka, tutkija

– Valitettavasti tarve on. Kyllä nuorten yksinäisyys on sellainen vakava ongelma, että siihen täytyy monella tapaa puuttua.

1990-luvun lama muuttanut arvomaailmaa

Tutkija näkee, että arvomaailma on muuttunut 90-luvun laman jälkeen kilpailukeskeisemmäksi.

Nuoren pitäisi kilpailla koulutuspaikasta, työpaikasta ja jopa harrastuksista. Pelkkänä omana itsenä oleminen on vaikeaa. Se taas lisää yksinäisyyttä.

– Tänä päivänä on hirveän korkea kynnys kaikkiin yhteisöihin. Harrastukset maksavat ja ovat entistä enemmän ammattimaisia ja vaativat sitoutumista. Myös kaveripiireissä nuori joutuu hakemaan paikkaansa siinä miten tulisi hyväksytyksi, tutkija sanoo.

Yksinäisyys on vakava ongelma ja sen on todettu aiheuttavan ainakin masennusta. Nuorena koettu yksinäisyys voi vahingoittaa myös pahasti itsetuntoa.

Pelkkä vapaaehtoistyö ei ongelmaa ratkaise.

– Pitäisi lähteä koulusta liikenteeseen ja harjoitella vuorovaikutustaitoja ja itsetuntemusta. Semmoista yhteisöllisyyttä, jossa erilaisuus olisi arvo. Tänä päivänä on tosi-tv-kisailuja jotka heijastelevat arvomaailmaa. Täytyy kilpailla ja yrittää. Kaikkien tulisi olla samanlaisia. Meillä on oikeastaan ihmiskuva kaventunut.

Tutkijan mukaan esimerkiksi ujoudesta on tullut tänä päivänä piirre, jota ei hyväksytä.

Ollaan tietokoneen ääressä, jumitutaan pelien ääreen tai television ääreen. Siinä jää varmaan sitten ne kaverit, jos ei lähdetä liikkeelle.

Piritta Lääkkölä, vapaaehtoistyöntekijä

– Ennen vanhaan vaatimattomuus oli hyve. Tänä päivänä on toisin: itsensä esille tuominen on se arvo. Tällainen tehokkuus ja nopea toiminta ja pinnallisuus – hitaammalle, pohdiskelevalle persoonalle ei oikein ole tilaa.

Nuorten kaveritoiminta purkaa yksinäisyyttä

Tällä hetkellä Suomen Punainen Risti kouluttaa Rovaniemellä vapaaehtoisia nuorten kaveritoimintaan. Tarkoitus olisi, että kurssin jälkeen nuoret ryhtyisivät ryhmänvetäjiksi muille nuorille tai löytäisivät itselleen oman henkilökohtaisen kaverin.

Viime vuonna kurssin käynyt vapaaehtoistyöntekijä Piritta Lääkkölä uskoo, että yksi syy nuorten kokemaan yksinäisyyteen on sosiaalinen media.

– Varmaan sosiaalinen media vaikuttaa osakseen, ettei lähdetä aktiivisesti tuonne kasvotusten harrastamaan sosiaalista elämää. Ollaan tietokoneen ääressä, jumitutaan pelien ääreen tai television ääreen. Siinä jää varmaan sitten ne kaverit, jos ei lähdetä liikkeelle, Lääkkölä sanoo.