Tutkimus: Meriin päätyi yhtenä vuonna kahdeksan miljardia kiloa muovijätettä – ja määrä kasvaa

Pahimmin meriä saastuttavat nopeasti kasvavat, mutta huonosti jätehuoltonsa hoitaneet Aasian maat, joilla on paljon rantaviivaa.

Ulkomaat
Kiinalainen mies ui meressä kelluvien roskien keskellä Qingdaossa.
Kiinalainen mies ui meressä kelluvien roskien keskellä Qingdaossa elokuussa 2007.Wu Hong / EPA

Maailman meriin päätyi vuonna 2010 yhteensä kahdeksan miljoonaa tonnia muovijätettä, todetaan Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa.

Kyseessä on ensimmäinen maailmanlaajuinen tutkimus, jossa on laskettu mereen yhtenä vuonna päätyvän muovijätteen määrä. Aiemmissa tutkimuksissa on pyritty arvioimaan merissä jo olevan jätteen määrää. Tutkimus on julkaistu Science-tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Matemaattisen mallin perusteella tehdyssä tutkimuksessa olivat mukana kaikki maailman 192 maata, joilla on rannikkoa.

Tuloksista ilmenee, että pahimmin meriä saastuttavat maat, joiden väestö on tulotasoltaan keskitasolla ja joiden kansantalous kasvaa nopeasti. Sellaisilla mailla ei useinkaan ole riittävää kapasiteettia jätehuollolleen.

Meriin päätyy eniten jätettä Aasian maista. Tutkimuksen mukaan pahimmat saastuttajat ovat Kiina, Indonesia, Filippiinit, Vietnam ja Sri Lanka. Näille maille on yhteistä myös pitkä rantaviiva.

Yhdysvaltalaistutkijat havainnollistavat tutkimustulosta siten, että jos kahdeksan miljardia kiloa muovijätettä levitettäisiin maahan, nilkkaan ulottuva jätekerros kattaisi 34 kertaa Manhattanin saaren suuruisen alueen.

Tutkijoita mietityttää, mihin kaikki muovijäte merissä päätyy. Osa siitä painuu pohjaan, osa jää kellumaan ja osa hajoaa yhä pienempiin ja pienempiin kappaleisiin, mutta näiden osien suhteet ovat vielä tuntemattomat.

Tutkijat pitävät kuitenkin selvänä, että jäte on haitallista luonnolle ja että meriin päätyvän jätteen määrää on saatava vähenemään. Toistaiseksi määrä tuntuu vain kasvavan. Tutkijoiden arvio on, että jos mitään ei tehdä, vuonna 2025 jätemäärä kaksinkertaistuu.

Lähteet: AFP