Värikoodasitko itsesi vahingossa sinkuksi? – punainen on varattu, vihreä vapaa

Ystävänpäivän kunniaksi kaupalliset toimijat repäisevät leikkimielisin sinkkuteemoin. Esimerkiksi kuntosalilla pukeudutaan vihreään tai punaiseen sen mukaan, onko sinkku vai varattu. Sinkun mielestä yhteiskunta usuttaa pariutumiseen.

Kotimaa
Sydämen muotoinen kivi etusormen ja peukalon välissä.
Hanne Kinnunen / Yle

– En katso pahalla, että sinkkuus on valjastettu markkinavoimien käyttöön. Jos joku haluaa kaupassa kanniskella esimerkiksi sinkkukoria, niin kantakoot, sanoo Facebookin _Turun Eurosinkut _-ryhmässä vaikuttava Tiina Lahikainen.

Lahikainen viittaa espoolaisen kauppiaan muutaman vuoden takaiseen keksintöön, keltaiseen sinkkukoriin, johon asiakkaiden oli mahdollista kerätä ostoksensa. Kori saattoi johdattaa kaksi yksinäistä yhteen vaikkapa kaupan lihatiskillä.

Värikoodeilla leikittely on tulevan ystävänpäivän teema esimerkiksi turkulaisella kuntosalilla. Kuntoilijoita kannustetaan pukeutumaan vihreään, jos on vapaa, tai punaiseen, jos on varattu. Kioskit puolestaan lupaavat yhdistää sydämiä kahvikuppien viestittämillä värikoodeilla. Sinkku paljastaa statuksensa valitsemalla vihreän kahvimukin ja varattu nappaamalla punaisen mukin.

– Olemme myös liittäneet digitaalisen ulottuvuuden kampanjaamme. Kun sopii Tinder-treffinsä kioskiimme, tarjoamme parille kahvit ilmaiseksi, sanoo R-kioskin markkinointijohtaja Ann-Charlotte Schalin.

Painostetaanko pariutumiseen?

– Tämä on perheiden ja parisuhteiden yhteiskunta, vaikka Suomessa on miljoona yhden hengen taloutta, ihmettelee Tiina Lahikainen.

Hän sanoo olevansa lopen kyllästynyt uteluihin siitä, onko hän jo löytänyt jonkun. Lahikaisen sinkkuryhmä kokoontuu noin pari kertaa kuukaudessa viettämään aikaa yhdessä. Porukassa on välillä muutamia, joskus kymmeniä henkilöitä, ja aktiviteetit vaihtelevat uimisesta ulkoiluun ja ravintolailloista kävelylenkkeihin.

Ihmiset kerätään yhteen Facebookissa. Osallistujat ovat tavallisesti keski-ikäisiä, välillä joukkoon eksyy parikymppisiäkin, Lahikainen naurahtaa.

Ryhmän esittelyteksti kertoo, että "kaikki sinkkumieliset ovat tervetulleita ryhmään. Pienellä ranneliikkeellä napautat itsesi mukaan tekemään Turusta aktiivisempaa ja sinkkuystävällisempää kaupunkia".

–Tottakai puhumme rakkaudesta, ja luonnollisesti parisuhteitakin syntyy. Tapaamisessa saattaa huomata, että on toisen kanssa paljon yhteistä. Pariutuminen ei kuitenkaan ole missään mielessä päätavoite ryhmän toiminnassa.

– Ainakin parisuhteissa elävien mielestä sinkkuus koetaan usein negatiivisena asiana, Lahikainen pahoittelee.