1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maahanmuuttajat

Vuoden arktiseksi maahanmuuttajaksi suurperheen äiti ja opiskelija

Arktiset maahanmuuttajat -yhdistys on myöntänyt Vuoden arktinen maahanmuuttaja 2015 -tunnustuspalkinnon suurperheen äidille Zainab Mohamedille ja opiskelija Leith Abu Hamdalle. Molemmat palkitut asuvat Rovaniemellä. Zainab Mohamed on kotoisin Somaliasta ja Leith Abu Hamda Palestiinasta.

Kuva: Leith Abu Hamda

Arktiset maahanmuuttajat -yhdistyksen perustelujen mukaan kahdeksanlapsisen perheen äiti Zainab Mohamed on onnistunut löytämään itselleen ja perheelleen paikkansa Suomessa.

Koko perheen kotoutuminen on edistynyt hyvin ja nopeasti. Vanhemmista lapsista yksi opiskelee yliopistossa ja toimii asiointitulkkina sekä on töissä marketissa. Toinen opiskelee ammattikorkeakoulussa atk-opintoja ja kolmas vaatetusalan perustutkintoa. Neljäs lapsi on myös valmistunut ammattikorkeakoulusta.

Neljä nuorinta lasta käyvät Rovaniemellä peruskoulua ja harrastavat muun muassa jalkapalloa.

Zainab Mohamed tuli Suomeen vuonna 2007 ja on toipunut vakavasta sairaudesta. Nyt hän on valmistumassa lähihoitajaksi.

Hän on huolehtinut pitkään yksin perheestään, sillä mies on ollut hoitamassa omaa äitiään Afrikassa. Mies on valmistunut logistiikka-alalta Suomessa.

– Meillä oli tunne, että äiti, joka opiskelee itselleen ammattia ja jaksaa kannustaa omia lapsiaan, on tunnustuksen arvoinen. On iso suoritus, että jaksaa hoitaa kodin, perheen ja vielä itse edetä elämässä, sanoo AMAn puheenjohtaja Nafisa Yeasmin.

Esimerkillinen nuori mies

Leith Abu Hamda on 21-vuotias viittomakielen ohjaajaksi opiskeleva nuori mies. Hän on tuonut maahanmuuttajuudesta näkökulmaa Lapin kehittämiseksi.

Perustelujen mukaan Leith Abu Hamda on positiivinen ja sosiaalinen nuori mies, joka ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin ja uskaltaa kysyä neuvoa, jos ei tiedä. Hän on esimerkkinä muille nuorille ja edennyt hyvin Suomessa.

Hän on asunut Rovaniemellä vuodesta 2009.  Hän opiskelee Rovalassa viittomakielen ohjaajaksi.

Tunnustus nuorille

– Tänä vuonna AMA on halunnut nostaa esiin nuoret maahanmuuttajat ja antaa heidän tekemiselleen tilaa ja tukea.

Siksi halusimme, että maahanmuuttajatunnustus tulee nuorelle, kertoo päätöksestä valintaraatiin osallistunut Alina Shi, 16-vuotias peruskoululainen.

– Toivomme, että tällainen tunnustus kannustaa muita nuoria tulemaan mukaan toimintaan eri yhteisöissä. Tunnustus nuorelle voi motivoida ja antaa mahdollisuuden ajatukselle, että itsekin voi joskus olla tällaisen tunnustuksen arvoinen, jatkaa Alina Shi perusteluaan.

Shi on AMAn hallituksen uusi jäsen ja aloittamassa Kokkaa kotonani -kokkikursseja, jossa maahanmuuttajat ja muutkin voivat avata kotinsa ovet ja opettaa etnisten herkkujen kokkaamista pienelle ryhmälle.

– Näin pääsee myös juttelemaan muista arjen asioista ja kysymään ja keskustelemaan avoimesti esimerkiksi meidän erilaisesta kulttuuristamme. Ja näkee, miten ihmiset asuvat, miten koti sisustetaan,  ja mitä elämästä ajatellaan, jatkaa Alina.

Nuorilla on tarkoitus aloittaa AMAn oma musiikki- ja tanssikerhotoiminta, jossa opittaisiin erilaisia tansseja eri maista. Nuoria kiinnostaa myös tutustuminen lähimaiden maahanmuuttajanuorten toimintaan eurooppalaisen Sirius-verkoston kautta.

Lappi kansainvälistyy

Lappi kansainvälistyy ja kasvaa maahanmuutosta.

Maakunnassa asuu 3500 ulkomaan kansalaista. Heistä 1400 on asettunut  Rovaniemelle ja liki saman verran maakunnan toiseen kasvukeskukseen Kemi-Tornion alueelle. 

Koko Suomessa väestöstä 3,6 prosenttia on muualta muuttaneita  ja Lapin asukkaista 1,9 prosenttia on  ulkomaan kansalaisia. Rovaniemellä on yli 90 eri kansallisuutta.

Vuoden Arktinen maahanmuuttaja 2015  -tunnustuspalkinnot jaetaan lauantaina 14. helmikuuta yleisötilaisuudessa Revontuli -kauppakeskuksen pääkäytävällä.

Korjattu klo 18.10: Jutussa oli nimivirhe.