Koe uusi yle.fi

Kuopio onnistunut henkilökohtaisen avun järjestämisessä hyvin

Kuopio pystyy järjestämään avustajan kaikille vaikeasti vammaisille. Avustaja saadaan järjestettyä valtaosin nopealla aikataululla, vaikka avun piiriin on tullut lakimuutoksen vuoksi lisää asiakkaita.

Henkilökohtainen avustaja

Henkilökohtaisen avustajan järjestäminen vaikeavammaisille on onnistunut Kuopiossa hyvin suuresta kysynnästä huolimatta. Asiakasmäärät ovat kasvaneet voimakkaasti vuodesta 2009 lähtien, jolloin henkilökohtainen apu muuttui subjektiiviseksi oikeudeksi. Pelkästään vuonna 2013 Kuopio sai sata uutta asiakasta, jotka tarvitsivat henkilökohtaista avustajaa.

Kaikille palvelua tarvitseville saadaan tällä hetkellä hankittua avustaja nopealla aikataululla. Ainostaan kaupungin reuna-alueilla kuten Maaningalla ja Nilsiässä apua voi joutua odottamaan pidempään. Myös sijaisten saaminen on ollut vaikeaa reuna-alueilla.

Kuopio on vastannut henkilökohtaisten avustajien järjestämisestä viime vuodesta lähtien. Sitä ennen palvelusta vastasi Honkalampi-säätiö. Vuoden loppuun mennessä henkilökohtaisen avun piirissä oli 438 vaikeavammaista ihmistä.