Ystävänpäivän iloinen yllätys: yli 6000 postikorttia yksinäisille vanhuksille

Helsingin seniorisäätiössä syntyi ystävänpäivän kynnyksellä ajatus: jos jokainen säätiölle kuuluvassa kodissa asuva ikäihminen saisi ystävänpäivänä postikortin, varsin moni ihminen tulisi onnelliseksi. Tavoite oli saada kasaan 600 korttia, mutta määrä ylittyi moninkertaisesti.

Kotimaa
Ystävänpäivä on Suomen toiseksi suosituin postikorttisesonki heti joulun jälkeen. Nämä kortit askarreltiin ystävänpäivänä sipoolaisessa musiikkipäiväkoti Pocossa.
Ystävänpäivä on Suomen toiseksi suosituin postikorttisesonki heti joulun jälkeen. Nämä kortit askarreltiin ystävänpäivänä sipoolaisessa musiikkipäiväkoti Pocossa.Riikka Porttila / Yle

Helsingin seniorisäätiön vanhainkodeissa asuu reilut 600 ikäihmistä. Heistä moni on ystäväpiirinsä viimeinen, eikä ystävänpäivä välttämättä ole muuta kuin yksi päivä muiden joukossa.

Ystävänpäivän kynnyksellä säätiön työntekijöiden keskuudessa syntyi ajatus, jolla hyvä mieli saataisiin leviämään.

– Keksimme pyytää Facebook-sivuillamme ja kotisivuillamme ihmisiä lähettämään asukkaillemme ystävänpäiväkortteja. Säätiön kodeissa on hieman yli 600 asukasta, ja alun perin tavoitteena oli, että jokainen asukas saisi kortin, kertoo säätiön vapaaehtoistyön suunnittelija Silva Siponkoski.

Saatujen korttien määrä ylitti kuitenkin tavoitteet moninkertaisesti. Torstaihin mennessä kortteja oli tullut yli 6200 kappaletta.

Kaukaisimmat Taiwanista

Siponkosken mukaan kortteja on tullut ympäri Suomea sekä myös Suomen ulkopuolelta. Kaukaisimmat ovat Taiwanista ja Yhdysvalloista.

Lauantaina säätiön neljässä vanhainkodissa kortit jaetaan vastaanottajilleen.

Siponkosken mukaan alkuperäinen tarkoitus oli, että kaikille kortin lähettäneille myös vastataan. Suuresta määrästä johtuen tavoitteesta joudutaan hieman lipsumaan, mutta tarkoitus on vastata mahdollisimman moneen. – Näinä aikoina moni meistä kaipaa sitä, että postiluukusta tulisi jotain muutakin kuin laskuja. Jotenkin tuntuu että tässä yhteiskunnassa on tarve hyvien ajatusten jakamiselle.