1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Stockmann sulkemassa neljä tavarataloa: kolme Venäjällä, yksi Oulussa

Venäjän tavaratalot on määrä sulkea ensi vuoden loppuun mennessä. Oulussa Stockmann aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat koko tavaratalon henkilökuntaa. Oulun tavaratalon nykyinen vuokrasopimus umpeutuu alkuvuodesta 2017.

Kuva: Reijo Lähteenmäki / Yle

Stockmann suunnittelee sulkevansa neljä tappiollista tavarataloaan, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Niistä kolme sijaitsee Venäjällä ja yksi Oulussa.

Stockmannin mukaan Oulun tavaratalon nykyinen vuokrasopimus umpeutuu alkuvuonna 2017 ja Oulussa aloitetaan yt-neuvottelut. Ne koskevat koko tavaratalon henkilökuntaa.

Oulun tavaratalossa työskentelee noin 230 työntekijää. Heistä kokoaikaisia työntekijöitä on noin 90.

Venäjällä kolme tavarataloa on määrä sulkea vuoden 2016 loppuun mennessä. Tavaratalot sijaitsevat Mega-kauppakeskuksissa Moskovan alueella, Stockmann tiedottaa.

Myös Lindex suunnittelee, että se sulkee myymälänsä Venäjällä. Lindexillä on Venäjällä 19 myymälää.

Stockmann kertoo aloittavansa tehostamisohjelman, jonka tavoitteena on 50 miljoonan euron vuosittaiset säästöt. Yhtiö tiedotti aiemmin helmikuussa, että se on allekirjoittanut aiesopimuksen Seppälän myynnistä Seppälän nykyiselle toimitusjohtajalle ja hänen puolisolleen.

Tulos tappiollinen

Stockmann kertoi perjantaina myös tilinpäätöksestään.

Konsernin liikevaihto oli tammi–joulukuussa 2014 noin 1 844,5 miljoonaa euroa. Tässä laskua on 9,5 tai 5,5 prosenttia vertailukelpoisin valuuttakurssein, tiedotteessa todetaan.

Liiketulos ilman kertaluonteisia eriä laski 42,9 miljoonaa euroa tappiolle. Toissa vuonna yhtiö teki voittoa 54,4 miljoonaa euroa.

Stockmann arvioi, että sen liikevaihto laskee tänä vuonna viime vuodesta. Syynä ovat konsernin mukaan suunnitellut rakenteelliset muutokset. Stockmannin toimitusjohtaja Per Thelin kuvaa viime vuotta vaikeaksi.

– Kaupan alalla eletään haastavia aikoja, eivätkä omat toimemme olleet riittäviä vastaamaan heikkoon talouskehitykseen ja kilpailutilanteen muutoksiin. Vuoden viimeisen neljänneksen aikana ennätysalhainen ruplan kurssi Venäjällä heikensi Stockmannin tulosta entisestään, hän sanoo tiedotteen mukaan. Stockmann toteaa ilmoittaneensa aiemmin, että se etsii Hobby Hallin etäkauppaliiketoiminnalle uutta omistajaa.