1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pohjois-Koreasta tuoretta propagandaa: "Kansalaiset, luokaa sosialistinen satumaa"

Pohjois-Koreassa on julkistettu satoja uusia iskulauseita Korean työväenpuolueen 70-vuotisjuhlan kunniaksi. Suljettu diktatuuri tunnetaan paitsi kansalaistensa kärsimyksestä, myös läpitunkevasta propagandasta.

Tämäkin on pohjoiskorealaista propagandaa. Maan johtaja Kim Jong-un kiertueella orpokodissa 2. tammikuuta Pjongjangissa. Kuva: KCNA / EPA

Pohjois-Korea on julkistanut yli 300 uutta propagandaiskulausetta Korean työväenpuolueen 70-vuotisjuhlan kunniaksi. Myös Japanin joukkojen vetäytymisestä tulee kuluneeksi 70 vuotta. Iskulauseet kattavat laajan kirjon aiheita ja niiden kieli on Pohjois-Korean retoriikalle ominaista.

Iskulauseissa muun muassa ylistetään Kim-dynastiaa, halveksutaan Yhdysvaltoja, kannustetaan vaimoja "luotettavuuteen", puhutaan tieteellisestä sienten kasvattamisesta ja hyökkäävästä urheilusta.

Poliittinen propaganda on pohjoiskorealaisten arkea. Propagandaa tuputetaan suljetun valtion kansalaisille lapsuudesta lähtien. Iskulauseiden sävy vaihtelee rohkaisevasta aggressiiviseen ja tyynnyttelevästä uhkaavaan.

Uudet iskulauseet kuulostavat kovin tutuilta.

Pohjois-Korean armeijan 67. vuosipäivän kunniaksi marssitaan Kim Il-sungin aukiolla Pohjois-Korean pääkaupungissa 8. helmikuuta. Kuva: KCNA / EPA

Työläisiä esimerkiksi kehotetaan luomaan "sosialistinen satumaa". "Antakaa hedelmien ryöpytä" on toinen uusi iskulause.

Vaimoja kehotetaan pysymään luotettavina silloinkin, kun "pelataan loukaten tai hyökäten".

Monet iskulauseet taas on suunnattu Pohjois-Korean vihollisille. Yhdysvaltoja kutsutaan "sodanlietsojaksi, jonka Pohjois-Korea murskaa, jos se yrittää hyökätä."

Ruoantuotanto paljon esillä

Ruoantuotanto on paljon esillä iskulauseissa. Pohjois-Korea on kärsinyt toistuvasti ruokapulasta ja ajoittain valtavasta nälänhädästä. Yli kolmen miljoonan pohjoiskorealaisen on arvioitu kuolleen 1990-luvulla ravinnon puutteeseen.

Sitä taustaa vasten seuraavat iskulauseet voi mieltää irvokkaiksikin: "Täyttäkää maa kalan miellyttävällä tuoksulla" tai "Lannoittaminen merkitsee riisiä ja sosialismia".

Myös vihannekset ja sienet on huomioitu: "Kasvattakaa runsaita vihannessatoja kasvihuoneissa" sekä "Muuttakaa maamme sienimaaksi tekemällä sienten kasvattamisesta tieteellistä."

"Kimilsungismi" ja "kimjongilismi"

Pohjois-Koreassa vaalitaan iskulauseilla Kim-dynastiaa ja maan nykyisen johtajan Kim Jong-unin valtaa. Propagandan keinoin ylistetään myös tämän isää Kim Jong-iliä ja isoisää Kim Il-sungia, joka on Pohjois-Korean perustaja.

Henkilökultin mukaisesti Pohjois-Koreassa Kim Il-sungia kutsutaan suureksi johtajaksi, Kim Jong-iliä rakkaaksi johtajaksi ja Kim Jong-unia loistavaksi toveriksi.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un 13. helmikuuta Pjongjangissa. Kuva: Korean Central News Agency / AFP

Uusissa sloganeissa henkilökultti on huomiotu muun muassa kannustamalla kansalaisia "kimilsungismiin ja "kimjongilismiin".

Pohjoiskorealaisia kehotetaan myös laulamaan laulua, jonka nimi on "Me olemme maailman onnellisimmat ihmiset".

Pohjoiskorealaisten iskulauseiden sävy on saattanut kärsiä, kun ne on ensin käännetty koreasta englanniksi ja englannista muille kielille.