1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mies käytti hyväksi humalassa ollutta lasta - hovioikeus langetti tuomion, käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt syytteet

Aikuinen mies käytti hyväkseen kymmenen vuotta nuorempaa, humalassa nukkumassa ollutta tyttöä. Rovaniemen hovioikeus tuomitsi miehelle ehdollisen vankeustuomion, yhdyskuntapalvelua ja määräsi maksamaan uhrille vahingonkorvauksia. Oulun käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt syytteet ja korvausvaatimukset.

Ailkuinen, 23-vuotias mies oli vuonna 2010 yksityisasunnossa sukupuoliyhteydessä 13-vuotiaan tytön kanssa. Syytteen mukaan mies käytti hyväksi tytön humala- ja unitilaa. Tyttö ei kyennyt puolustamaan itseään tai ilmaisemaan tahtoaan, todetaan hovioikeuden julkisessa selosteessa.

Hovioikeus totesi miehen syyllistyneen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Hovioikeuden mukaan rikokset olivat hyvin moitittavia. Sen johdosta oikeudenmukainen rangaistus on vuosi ja kymmenen kuukautta vankeutta.

Hovioikeus totesi lisäksi, että rikoksista on kulunut pitkä aika, eikä miestä ole aiemmin tuomittu vankeuteen, joten vankeusrangaistus määrättiin ehdolliseksi. Lisäksi mies tuomittiin 80 tunnin yhdyskuntapalveluun. Hän joutuu myös maksamaan asianomistajana olevalle tytölle korvauksia 7 400 euroa ja oikeudenkäyntikulut.

Oulun käräjäoikeus hylkäsi maaliskuussa 2013 syytteet ja asianomistajan korvausvaatimukset.  Asianomistaja haki  muutosta käräjäoikeuden tuomioon ja hän vaati miehen tuomitsemista lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lisäksi hän vaati 10 000 euroa kärsimyksestä sekä kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta 400 euroa. Mies vaati hovioikeudessa valituksen hylkäämistä.