1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuomioja: "Hallituksessa ei puhuttu rauhanturvaajien lähettämisestä Ukrainaan"

Ulkoministeri pitää puheita suomalaisten rauhanturvaajien lähettämisestä Itä-Ukrainaan ennenaikaisina, koska minkäänlaista rauhanturvaoperaatiota ei ole edes suunnitteilla.

Ulkomaat
Erkki Tuomioja.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja arvioi Ukrainan tilannetta aamu-tv:ssä.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kiisti Pertti Salolaisen väitteen, että suomalaisten rauhanturvaajien lähettäminen Ukrainaan olisi ollut esillä hallituksessa.

– Ei ole ollut. Vähän liian ennenaikaista, koska mitään tällaista operaatiota ei edes ole suunnitteilla, painotti Tuomioja Ylen aamu-tv:ssä.

Tuomioja totesi, ettei Minskin toisessa tulitaukosopimuksessa ole mitään mainintaa rauhanturvajoukoista, vaan siinä on korostettu Etyjin roolia sopimuksen valvojana.

– Rauhanturvaoperaatio olisi kokonaan uusi prosessi, johon pitäisi olla enemmän sovittuja asioita, kuten kaikkien osapuolten hyväksyntä. Rauhanturvaajia ei tietenkään kannata sulkea pois, mutta se ei ole vielä ajankohtainen asia.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) kertoi torstaina Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että suomalaisten rauhanturvaajien lähettämisestä Ukrainaan olisi keskusteltu hallituksessa. Salolainen piti rauhanturvaajien lähettämistä Itä-Ukrainaan hyvänä ideana, ja sanoi, että hallituksenkin piirissä on myönteistä näkemystä asialle.

Tulitauon Itä-Ukrainassa on määrä alkaa sunnuntaina. Minskissä sovittiin myös raskaiden aseiden vetämisestä pois rintamalinjalta kahdessa viikossa. Ulkoministeri varoitti liiasta optimismista; Minskissä syyskuussa sovittu ensimmäinen aselepo ei ole pitänyt, vaikka illuusiota pidettiin yllä pitkään.

– Toivon, että nyt kun nimet ovat sopimuksessa alla, niin se pitää. Olisi kuitenkin liian ylivoimaista uskoa, ettei yhtään laukausta ammuta määräajan jälkeen. Aina voi olla liikkeellä provokaattoreita. Onkin tärkeää, ettei yksittäisille asemiehille anneta veto-oikeutta koko rauhanprosessiin.

Tuomioja myös korosti, että uudessa rauhansopimuksessa on sovittu vasta päälinjoista. Melkein kaikki yksityiskohdat ovat vielä auki, ja niistä on sovittava jatkoneuvotteluissa, mikä ei tule olemaan helppoa.

– Jo nyt on tulkintaerimielisyyyksiä sopimuksen sisälllöstä. Putinilla ja Porošenkolla on varmasti eri käsityksiä. Lisäksi separatisteilla voi olla aivan eri käsityksiä. Venäjän tuesta huolimatta separatistit eivät ole ottaneet heiltä ohjeita kaikissa tapauksissa, totesi Tuomioja.

Lue seuraavaksi