1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lasten lievät kuritusmuodot saattavat johtaa vakavaan väkivaltaan

Tänään julkaistusta kyselytutkimuksesta ilmenee, että noin kuusi prosenttia pienten lasten äideistä on käyttänyt vakavaa väkivaltaa lapseensa.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Luunappeja ja tukistamisia kurituskeinoina käyttävillä äideillä on 11 kertaa suurempi todennäköisyys käyttää lastaan kohtaan vakavaa väkivaltaa kuin äideillä, jotka eivät käytä kuritusväkivaltaa. Tänään julkaistussa Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan vakavan väkivallan käyttämisen olevan todennäköisempää, jos äiti on käyttänyt lievempiä kuritusmuotoja.

Noora Ellosen, Tarja Pösön ja Kirsi Peltosen tekemä tutkimus antaa viitteitä siitä, että niin sanottu porttiteoria pätisi lasten kurittamisessa. Vanhemmat saattavat siis siirtyä lievemmistä teoista helpommin vakavaan väkivaltaan.

Vakavaksi väkivallaksi tutkimuksessa luokiteltiin muun muassa läimäisy tai lyöminen, lapsen potkaiseminen tai ravistelu.

Havainnot perustuvat laajaan pienten lasten äideille suunnattuun kyselytutkimukseen. Kyselyyn vastasi yhteensä 3 170 alle 13-vuotiaan lapsen vanhempaa.

Noin 6 prosenttia äideistä kertoi käyttäneensä vakavaa väkivaltaa lapseensa. Väkivaltaa käyttävien äitien omasta lapsuudesta löytyy usein kokemuksia ruumillisesta kuristuksesta. Toinen tutkimuksessa esiin noussut yhdistävä tekijä oli pettymys tukitoimia kohtaan. Lisäksi stressi kaksinkertaistaa riskin käyttää vakavaa väkivaltaa.