1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viipurin pienoismalli tuhoutui ja kohosi uudestaan – "Tuntui, että menetämme pienois-Viipurinkin"

Viipurin pienoismalli on pysäytyskuva vuodelta 1939. Kymmenien neliömetrien pienoiskaupungin yksityiskohtia hiottiin yli vuosikymmenen ajan. Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa oleva pienoismalli on huonosti tunnettu ja poikkeuksellisen laaja visuaalinen esitys Viipurista ennen jatkosotaa.

Viipurin pienoismallin tekijät kilpailivat yksityiskohtien tarkkuudessa. Kuva: Lauri Silvander/Yle

Kävelemme ympäri Viipurin muutamassa kymmenessä sekunnissa. Pysähdymme hetkeksi sataman eteen ja haluaisin koskettaa nykyään jo raunioina olevan vanhan tuomiokirkon kattoa. Lasi estää kuitenkin aikeeni. On syyskuun 2. päivä vuonna 1939, ja Viipuri elää kulta-aikaansa.

Viipurin pienoismalli on kaupungiksi pieni, mutta pienoismalliksi massiivinen. Sitä rakennettiin yhteensä yli kymmenen vuotta.

– Ajankohta perustuu siihen, että Karjalaa ja Viipuria kuvattiin, kun Euroopassa jo sodan merkit olivat ilmassa. Lentovalokuvaaja otti silloin ilmakuvat Viipurista. Ilmakuvista etsittiin suurennuslasin kanssa kaupungin yksityiskohtia ja värityksiä, koska värikuvia ei ollut. Täällä on paljon kaupunginosia, joista ei ole löytynyt, tai ei ole koskaan ollutkaan rakennuspiirustuksia, kertoo Etelä-Karjalan museon ammanuenssi Elina Vuori.

Elämä on pysähtynyt Viipurissa yhteen päivään ja rakennukset kutistuneet yhteen 500-osaan alkuperäisestä koostaan. Kaupunki näyttää 24-neliöisenäkin valtavalta.

Tarkka kellonaika tiedossa

Viipurin pienoismalli on museon vaikuttavimpia yksityiskohtia. Kello on pysäytetty tarkalleen 10.30 toisena päivänä syyskuuta vuonna 1939. Pienoismalli levittäytyy kävijän eteen kahdessa osassa suunnilleen vyötärön korkeudessa. Malli on selkeä, ja vanha asemakaava on helposti hahmotettavissa.

Pienoismalli on kohdannut esittämänsä kaupungin tapaan suuria haasteita.

Kun malli saapui museoon vuonna 1985, rakentaja pudotti keskeneräisen pienoiskaupungin päälle tukirakennelman. Samalla hetkellä menetettiin lukematon määrä pikkutarkkaa työtä. Mallin sivut olivat onneksi muovia ja ne pystyttiin siirtämään. Mallintekijät maalasivat rikkoutuneet rakennukset porukalla ja kilpailivat yksityiskohdissa.

Tuntui, että menetämme pienois-Viipurikinkin

Elina Vuori

– Tuntui, että menetämme pienois-Viipurinkin, Vuori muistelee.

Viipuri oli 1930-luvun lopussa maakunnan keskus useassa asiassa. Kaupungissa oli vajaat 90 000 asukasta, jotka kävivät vilkkaasti kauppaa ja harrastivat kulttuuria. Talvisota tyrehdytti kaupungin kaupankäyntiä tammikuusta 1940 lähtien. Helmikuussa tehty rauha tarkoitti viipurilaisille evakkotaivalta Suomeen.

Sota-aika varjosti vuosikymmenten takaa myös pienoismallin valmistusta.

– Pienoismalli avattiin juhlallisesti 1985. Tiedotusvälineiden mielestä se ei kuitenkaan edustanut Suomen virallista ulkopoliittista linjaa, joten moni arasteli, Vuori kertoo.

Tyyntä sodan edellä

Viipurin sota-ajan historia on karu kertomus menetyksestä, toivosta, kodin jättämisestä ja kotiinpaluusta sekä lopullisesta menetyksestä. Jatkosodassa Suomi valtasi Viipurin nopeasti takaisin ja kaupunkiin ehti palata yli 30 000 evakkoa. Kaupungille maalailtiin tulevaisuutta aktiivisena koulutuskaupunkina.

Puna-armeijan vastahyökkäys kesäkuussa 1944 pakotti asukkaat jälleen evakkoon – tällä kertaa lopullisesti.

Pienoismallissa raunioita ei kuitenkaan näy. Monen vanhan viipurilaisen onkin ollut helppo löytää kaupunkikuvasta muistoja lapsuudesta ennen sotia. Ammanuenssi Elina Vuori kehottaa kääntämään pienoismallin edessä katseen muun muassa kaupungin vanhaan osaan.

– Tietysti tuo niemi, josta kaupunki on lähtenyt laajentumaan on kiinnostava. Viipurille leimallinen Linnasaari linnoineen on puolestaan alkanut nousta Ruotsin vallan aikaan 1293. Sitten voi vielä katsoa joitakin jäänteitä kaupunkimuureista. Niitä on rakennettu eri aikoina ja sitten purettu ruutukaavan alta. Vanhassa kaupungissa näkyy vielä keskiajan epämuodollisempaa asemakaavaa. Siellä on helmiä keskiajalta ja esimerkiksi vanha kellotorni 1700-luvulta. Vanha tuomiokirkko on nykyään raunioina, mutta tässä se on alkuperäisellä paikallaan.

Viipurin pienoismalli on kuva kansainvälisestä kaupungista. Kaupunkikuvasta nousevat selkeinä yksityiskohtina muun muassa vanha tuomiokirkko, Alvar Aallon suunnittelema kirjasto ja satama-alue.

Viipurin-matkailijalle pienoismalli on hyvä lähtölaukaus kaupungin historiaan, rakennuksiin ja liikenteeseen.

16.2.2015 klo 8:13 Juttuun lisätty ja-sana kohtaan "helmiä keskiajalta ja esimerkiksi vanha kellotorni 1700-luvulta".