1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Suomalaiskeksintö estää vesivahingot – uutuudelle povataan kansainvälisiä markkinoita

Keminmaalainen keksintö auttaa ennaltaehkäisemään kotitalouksien vesivahinkoja. Watectoriksi nimetty uudenlainen vuotohälytin on ohut kalvo, joka voidaan asentaa lähes mihin tahansa.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Nelisen vuotta sitten keminmaalainen Jani Alatainio mietti, miksei markkinoilla ole hyvää laitetta, joka pystyisi ennaltaehkäisemään paljon pelättyjä vesivahinkoja. Mies päätti kehittää sellaisen itse, ja nyt tuote on valmiina markkinoille.

Alatainion keksintö on painettavalla elektroniikalla toimiva uudentyyppinen vuotohälytin, joka ilmoittaa heti kosteuden havaittuaan. Watectoriksi nimetty tuote on 50x50 senttimetrin suuruinen sensorikalvo, jota voidaan leikata ja asentaa mihin tahansa tilaan, jossa vesivahinkoja voi tulla.

– Pari, kolme vuotta on oltu yhteydessä eri tahoihin ympäri Suomea, ja vastaanotto on ollut positiivinen. On sanottu, että tällaisia tarvitaan, joilla pystyy laajasti turvaamaan ja ennaltaehkäisemään vesivahinkoja, Alatainio toteaa.

Suomalainen tuote työllistää suomalaisia

Ensimmäinen prototyyppi valmistui jo kolme vuotta sitten, ja siitä lähtien mukana kehityksessä on ollut useita yhteistyökumppaneita, joita ei Alatainion mukaan ole ollut vaikea houkutella mukaan.

Kalvo on 50 senttimetriä kummaltakin kantilta, ja sitä voi leikata. Sensorit tunnistavat kosteuden. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Vuotohälyttimen keksijällä on myös kunnianhimoinen tavoite tähdätä Suomea laajemmille markkinoille, ja samalla työllistää suomalaisia.

– Alunperinkin oli tavoite, että tämä tulee olemaan suomalainen, ja sille on myönnetty Avainlippu. Tarkoitus on, että jatkossakin se pysyy suomalaisena, vaikka muitakin vaihtoehtoja on punnittu matkan varrella.

– Suomalaisuus on itsellekin todella tärkeää näiden jatkuvien yt-uutisten keskellä, Alatainio tähdentää.

Kansainvälisille markkinoille

Markkinoita näyttäisi olevan. Kemijärvellä valmistettava tuote lanseerataan ensi viikolla Suomessa ja pian myös muissa Pohjoismaissa. Toiveissa on, että pikkuhiljaa se leviäisi kauppoihin myös muualla maailmassa.

– Jo kolmisen vuotta sitten tehtiin alustavia markkinointitutkimuksia ja patentointiin liittyviä uutuustutkimuksia. Silloin jo tuli selvästi esille se, että kyseessä on kansainvälinen tuote.

Suomalaisuus on itsellekin todella tärkeää näiden jatkuvien yt-uutisten keskellä.

Jani Alatainio

Tällä hetkellä kansainväliset patentointitoimet ovat vetämässä, ja tavaramerkille on haettu EU:n laajuinen suojaus.

Alatainion mukaan suunnitelmia on jo pitkälle tulevaisuuteen – tuotekehittely ei jää tähän, vaan keksintöä on tarkoitus varioida eri käyttökohteisiin.