Miksi D-vitamiinin annostelu kuohuttaa tunteita?

D-vitamiini on ihmiselle elintärkeä aine. Suomessa monet käyttävät D-vitamiinilisiä varmistaakseen sen riittävän saannin. Tunteet kuohuvat siinä vaiheessa, kun keskustelu käy oikeasta annostelusta. Miksi juuri D-vitamiiniin suhtaudutaan niin intohimoisesti?

Osallistu
Vitamiinipillereitä pöydällä.
Jessica Edén / Yle

D-vitamiinista on vaikea puhua ilman suurta tunnekuohua. Keskustelu ryöpsähtää ilmoille usein, sillä viralliset suositukset ja niitä kritisoivien käsitykset ovat kaukana toisistaan.

D-vitamiinin sopivaa annostusta pitkään tutkinut professori Christel Lamberg-Allardt pitää valtion ravitsemussuositusten mukaista määrää aivan riittävänä: 10–20 mikrogrammaa päivässä on sopiva taso ja 50 mikrogrammaa jo turhaa.

Naistentautien erikoislääkäri Hannu Vierola on yksi suurten D-vitamiiniannosten puolesta puhuvista lääkäreistä. Vierola arvostelee ravitsemustieteen edustajia siitä, että nämä eivät usko D-vitamiinin suurten annosten hyötyihin esimerkiksi diabeteksen torjunnassa. Hänen mukaansa lääkärit itse syövät D-vitamiinia 50 - 100 mikrogrammaa päivässä

Käytätkö sinä D-vitamiinivalmisteita? Millaisia annoksia? Miksi juuri D-vitamiini kuohuttaa tunteita? Kommentoi ja keskustele!