1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ajankohtainen kakkonen

A2-illan juontaja Kalle Havumäki: "Kehitysvammais-ilta vaikutti positiivisesti asenteisiin"

Kehitysvammais-illan juontajat Kalle Havumäki ja Sanna Sepponen ovat saaneet lähetyksestä pelkkää myönteistä palautetta. Myös Ajankohtaisen kakkosen toimitus sai illasta valtavan palauteryöpyn. Nyt tarjoamme katsojille myös 28-minuuttisen koosteen lähetyksestä.

Ajankohtainen kakkonen
Yle
Juontajat Kati, Pasi, Sanna ja Kalle Kehitysvammais-illan jälkeisissä tunnelmissa. Ohjelma sai aikaiseksi valtavan positiivisen palauteryöpyn.Yle / Ville Vaarne

– Olen saanut Kehitysvammais-illasta vain hyvää palautetta. Uskon, että lähetyksellä oli positiivinen vaikutus ihmisten asenteisiin kehitysvammaisia ihmisiä kohtaan, ja syrjintä vähenee, sanoo Kalle Havumäki, joka oli yksi illan juontajista.

Havumäen mukaan kehitysvammaisten ihmisten oman äänen kuuleminen inspiroi "tavallisia" ihmisiä ymmärtämään kehitysvammaisia paremmin. Illan toinen juontaja, Sanna Sepponen, on samaa mieltä.

– Puhuimme lähetyksessä tärkeistä aiheista, kuten siitä, kuka saa syntyä ja että ihmisiä ei saa laittaa laitokseen. Ilta auttaa parantamaan kehitysvammaisten ihmisten asioita, pohtii Sepponen.

Salkkareista ja Toisenlaiset frendit -ohjelmista tuttu Sepponen on töissä McDonald'sissa Helsingissä. Hänellä oli työvuoro heti lähetyksen jälkeisenä aamuna.

– Olen saanut asiakkailta todella hyvää palautetta! Minulle on tultu sanomaan, että "olet mahtava tyyppi, konkarijuontaja" ja että "vedit hyvän shown".

"Ohjelma jätti hyvän fiiliksen, mutta miten tämä saadaan siirrettyä päättäjien aktiivisuudeksi?"

Kehitysvammais-ilta sai aikaiseksi positiivisen palauteryöpyn sosiaalisessa mediassa.

– Vitsi kun jäi hyvä mieli kehareiden teemaillasta. Itketti, nauratti, ajattelutti, puhutti, hymyilytti. Hetkeäkään ei arveluttanut, hehkutti ‏@AnittaAhonen (siirryt toiseen palveluun) Twitterissä.

– ‏@HilkkaLaronia komppasi: Sokissa eilisestä # (siirryt toiseen palveluun)a2ilta. Kaikki kiemurtelematta. Tyhjiä säälimättä. Suorin sanon. Hyväksyen ittensä ja toisensa. Ja mikä riemu. Syänmerkki!

(siirryt toiseen palveluun)– Minulla on kutkuttava tunne, että # (siirryt toiseen palveluun)a2ilta on tehnyt Suomesta hieman paremman paikan, kirjoitti @nnsood.

Osa ihmisistä pohti, miten illan herättämät myönteiset ajatukset muutetaan teoiksi.

– Sovitaanhan, että kaunopuheiset & maailmaa syleilevät # (siirryt toiseen palveluun)a2ilta-puheet muutetaan konkretiaksi eikä vain somesympatiaksi & selän taputteluksi?, pohti ‏@MiikkaKeranen.

– Positiivisia twiittejä, hyvä ilta. Twiitit eivät tee mitään. Mitä SINÄ olet valmis tekemään. Mitä minä voin tehdä ja missä?, haastoi @MattiLintunen.

– Huomaa, että kyllä me suomalaiset olemme välittäviä ja empaattisia. Missä samat ihmiset piileksii kulkiessa kaupungilla ja arjessa?, kysyi @Kaijaala (siirryt toiseen palveluun)

– Jälkilöylyjä selatessa huomaa, että asenteet on menossa oikeaan suuntaan, mutta yleisin vamma tuntuu edelleen olevan asennevamma, kirjoitti ‏@JackHorna.

– Ohjelma jätti hyvän fiiliksen, mutta miten tämä saadaan siirrettyä myös päättäjien aktiivisuudeksi?, kyseli @mikakaartinen. (siirryt toiseen palveluun)

Kalle Havumäki ja Sanna Sepponen haastavat päättäjiä.

– Poliitikot: kehitysvammaiset ovat nyt päässeet julkisuuteen. Kuunnelkaa nyt siis oikeasti meitä!, vaatii Havumäki.

– Kyllä päättäjät voivat tehdä enemmän kehitysvammaisten hyväksi, sanoo puolestaan Sepponen.

Ajankohtainen kakkonen tarjoaa lähetyksestä koosteen

Ohjelmalla oli keskimäärin 307 000 katsojaa koko lähetyksen ajan. Keskustelun molemmat tunnit ovat nähtävissä Kehitysvammais-illan sivuilla. Toimitus tarjoaa katsojille myös noin 28 minuutin koosteen lähetyksestä.

– Saimme katsojalta toiveen koosteen tekemisestä. Sitä voi näyttää esimerkiksi kouluissa –
tunnissakin ehtii katsomaan ja hieman vielä keskustelemaankin, sanoo A2-illan tuottaja Pasi Toivonen.

Jäikö tunteita herättänyt A2 Kehitysvammais-ilta näkemättä? Katso ohjelma tai 28 minuutin tiivistelmä nyt, osoitteessa yle.fi/a2ilta.

Lue seuraavaksi