Yli 50 oululaista odottaa ystävää

Tyypillinen SPR:n ystäväpalvelua käyttävä asiakas on seitsemänkymppinen, rollaattoria käyttävä nainen, joka tahtoisi seuraa ulkoiluun. Oulun SPR:n ystäväpalvelussa on jonoa.

ilmiöt
kaksi naista halaa
Hanna Lumme / Yle

SPR:n Oulun osasto järjestää aikuisille ystävätoimintaa, jossa vapaaehtoinen tapaa omaa asiakasystäväänsä. Tapaamisia järjestetään kerran, pari viikossa ja niiden aikana voidaan käydä teatterissa, konserteissa tai kahvilla.

– Lähes 50 ihmistä jonottaa kauttamme omaa ystävää, kertoo Iina Virtalaakso.

Jos lapset ja sukulaiset ovat muuttaneet toiselle paikkakunnalle, ystävyyssuhteet ovat päättyneet ja terveyskin reistailee, olo alkaa painaa.

– Jos ei ole ystävää, se voi johtaa turhautumiseen ja itsetunnon laskuun. Ihminen voi ajatella, etten kelpaa kenellekään enkä ansaitse ystävää, Lehto kertoo.

Nuoretkin tarvitsevat ystäviä

Nuori-nuorelle -ystävätoiminnan kohderyhmänä ovat 15-29 -vuotiaat nuoret. Toiminta on harrastepohjaista. Tällä hetkellä 16 ystäväparia tapaa toisiaan ja muutama on jonossa.

– Nuoret saavat myös pientä rahallista tukea tapaamisiinsa, Irene Lehto kertoo.

Nuorilla paikkakunnan vaihtaminen opiskelujen vuoksi voi johtaa myös ystävien puutteeseen. Masentuneisuus voi vaikuttaa siihen, ettei nuoren on vaikeaa luoda suhteita eikä hän halua lähteä tilaisuuksiin, joissa olisi mahdollista tutustua muihin.

Ystäväpalvelun vapaaehtoiset kokevat roolinsa hyvin palkitsevana.

– Kun vapaaehtoinen näkee, miten suuri merkitys hänellä on, se motivoi jatkamaan. Joidenkin ystävysten kohdalla unohtuu myös nopeasti, mitä kautta he ovat tavanneet, ja heistä tulee todelliset ystävät.

SPR esittelee nuorten, aikuisten ja maahanmuuttajien ystävätoimintaa ja antaa halauksia Oulun Rotuaarilla lauantaina 14. helmikuuta.