Suuret ikäluokat täyttävät tenniskentät – miksi meitä eläkeläisiä syyllistetään?

Ikäihmiset ovat huolissaan yhteiskunnan nykyisestä ajattelutavasta, jossa kuntien taloudellinen ahdinko laitetaan suurten ikäryhmien syyksi. Eläkeläisten mielestä vastuu talousahdingosta on myös työikäisillä.

Kotimaa
70-vuotias Matti Vanhanen käy pelaamassa tennistä useita kertoja viikossa.
70-vuotias Matti Vanhanen käy pelaamassa tennistä useita kertoja viikossa.Simo Kurki / Yle

Viime vuosina on kohistu talouden menemisestä kuralle suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtymisen johdosta. Esimerkiksi Yle uutisoi nettisivuillaan ikääntymisen ajavan kuntien talouden kuralle.

– Tuntuu, että syyllistetään eläkkeelle jäämisestä. Pitää kuitenkin muistaa, että kaikki suurista ikäluokista olevat ovat tehneet pitkän työuran, johon ei nykyisin opiskelujen takia päästä. Työkuvat ovat olleen myös erilaisia 50- ja 60-luvuilla, kertoo eläkkeellä oleva Mauri Hypeñ.

70-vuotias, juuri SM-kultaa tenniksen nelinpelistä voittanut Matti Vanhanen ei ymmärrä nykyistä ajattelumallia ikäihmisten vaikutuksesta talouteen.

– Aika erikoista, kun ikääntyvien syyksi laitetaan nämä asiat. En voi yhtyä tähän ajatukseen, koska syyt ovat muualla. Kyllä työssä olevan väestön tulisi katsoa peiliin ja hoitaa näitä asioita. Me kuitenkin olemme omalta osaltamme auttamassa yhteiskuntaa.

Ikäihmiset käyttävät ahkerasti palveluita

Suurimmassa osassa Suomen kuntia joka viidennes väestöstä on yli 65-vuotiaita. Liikuntakeskus Sport Foruminyrittäjä Juha Pekosen mukaan ikäihmiset eivät kuitenkaan jää laakereilleen makaamaan, vaan käyttävät esimerkiksi liikuntapalveluita ahkerasti hyväkseen.

Yrittäjä Juha Pekonen Sport Forumista kertoo ikäihmisten käyttävän liikuntapalveluita ahkerasti.
Yrittäjä Juha Pekonen Sport Forumista kertoo ikäihmisten käyttävän liikuntapalveluita ahkerasti.Simo Kurki / Yle

– Ihmisten elinikä kasvaa ja ikäihmiset ovat paremmassa kunnossa kuin aikoihin. Yli 80-vuotiaat pelaavat täällä tennistä ja harvemmin näkee iloisempia ihmisiä kuin mitä he ovat.

Ajat ovat Pekosen mukaan muuttuneet viime vuosikymmeninä.

– Aloittaessamme yritystoiminnan 20 vuotta sitten oli liikuntakeskuksen päiväkäyttö suuri ongelma. Nykyisin tilanne on toisin. Valtaosa päiväkäyttäjistä on eläkeläisiä ja yli 65-vuotiaita ja määrä on kasvanut jatkuvasti.

Intohimoisesti pallopelejä koko ikänsä harrastanut Mauri Hypeñ aloitti vastikään tennisharrastuksensa uudelleen.

– Kyllähän me eläkeläiset rahaa käytämme esimerkiksi juuri liikuntapalveluihin ja tuntemani ikäihmiset ovat hyvinkin aktiivisia. Omalla kohdalla työelämä vei aikaa siinä määrin, että silloin ei pystynyt aktiivisesti harrastamaan juuri mitään.