Lasten mallikursseilta valmiuksia esiintymislavoille ja oppia elämään

Lapsille suunnatut mallikurssit kasvattavat suosiotaan. Yritysten suunnatessa markkinointiaan yhä enemmän perheiden suuntaan, 6-12 -vuotiaita lapsimalleja tarvitaan yhä enemmän.

Kotimaa
YLE / Kia-Frega Prepula

Aikuisille suunnattuja mallikursseja on järjestetty pitkään. Myös Oulussa mallikursseilla on pitkät perinteet, mutta lapsimalleista on ollut pulaa. Syynä on ollut se, että omia, lapsille suunnattuja kursseja ei juuri ole järjestetty.

– Aikuisten mallikursseille on aina ollut runsaasti tulijoita, mutta lapsimalleista oli pula. Arvelimme, että lasten kynnys tulla aikuisten kanssa samalle kurssille saattaa olla liian korkea, ja niinpä päätimme viime syksynä järjestää ensimmäisen pelkästään lapsille suunnatun mallikurssin, kertoo kouluttaja Heidi Frederiksen Mallitoimisto Matineesta.

Ensimmäiselle kurssille tuli vain muutama lapsi, mutta seuraavalle jo lähes kymmenen. Ja kolmannella kerralla tulijoita oli niin paljon, että järjestimme kaksi erillistä kurssia, Frederiksen jatkaa.

Suomalaisten kamerakammo on mennyttä aikaa

Mallikurssilla opetellaan hyvän ryhdin, luontevan lavalla olemisen ja liikkumisen lisäksi myös luontevaa kameralle poseeraamista. Puheet siitä, että monelle suomalaiselle, olipa hän aikuinen tai lapsi, kameran edessä oleminen olisi hankalaa ja kiusaannuttavaa, ovat mennyttä aikaa.

– Joskus muinoin näin saattoi kenties olla, mutta nykyään tilanne on toinen. Kursseilla olen havainnut, että nykyään ihmiset lähtevät todella hyvin mukaan ja menevät positiivisen flown mukana. Onhan se joskus voinut olla niinkin, että jos ryhmästä joku säikkyi kameraa, niin se sitten tarttui myös muihin, Heidi Frederiksen naurahtaa.

Lapsimalleille on muotinäytöksissä tarvetta

Aikuisia malleja on perinteisesti ollut runsaasti, mutta lapsimalleista on ollut pula. Lasten puuttuminen on ollut mallitoimistoille ongelma, koska muotinäytöksissä esitellään usein vaatteita kaiken ikäisille, ja lasten ja nuorten vaatteita eivät voi esitellä muut kuin oikean ikäiset mallit.

Moni vanhempi saattaa suhtautua epäilevästi lapsen mallina toimimiseen. Frederiksenin mielestä mallikursseilla lapsia opetetaan esiintymään, eikä ole vaaraa, että lasta esineellistettäisiin.

– Totuus on, että muotinäytöksissä ja kuvauksissa vaatteet ovat pääroolissa. Kursseilla opetetaan, miten vaatteita kannetaan edustavasti ja näyttävästi, mutta sanomme aina kurssilaisille, että olette käveleviä henkareita, Heidi Frederiksen toteaa.

Mallikurssilta lapsille myös eväitä loppuelämää varten

Lasten mallikursseilla opetuksen pääpaino on opetella niitä taitoja, joita tarvitaan näytöksissä ja kameran edessä toimimisessa. Samalla kurssilla opetetaan myös muita taitoja, joita lapsen ja nuoren on hyvä hallita, ja joista on taatusti hyötyä elämässä.

– Aloitamme ihan perusasioista eli opetellaan kättelemään ja esittelemään itsensä. Nämä ovat tärkeitä seikkoja silloin, kun sitten mennään töihin muotinäytökseen. Nämä ovat asioita, joista lapselle ja nuorelle on hyötyä myös silloin, kun hän lähtee hakemaan vaikka sitä ensimmäistä kesätyöpaikkaansa, Heidi Frederiksen muistuttaa.

Myös näytösvaatteiden oikeanlaisen käsittelyn opettelu on tärkeää. Vaatteet ovat yritysten omaisuutta ja niitä on käsiteltävä kunnioittaen.

– Jos vaatteet tuodaan mallille henkareissa, niin ne myös palautetaan henkareihin siististi laitettuina, Frederiksen toteaa.