1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

"Sietokyky on tullut päätepisteeseen" – Stockmann etsii vuokralaisia tavarataloihin

Stockmannin tavarataloista ja verkkokaupasta vastaavan johtajan mukaan Stockmann yrittää parantaa tavaratalojen kannattavutta vuokraamalla tavara-alueita ulkopuolisille toimijoille. Alkuvuodesta Stockmann kertoi luopuvansa kannattamattomasta elektroniikkamyynnistä ja aloittavansa yhteistyön Expertin kanssa.

talous
Stockmannin tavaratalo Helsingissä.
Touko Yrttimaa / Yle

Kauppakonserni Stockmann ilmoitti tänään mittavista säästötoimista. 50 miljoonan euron säästöpakettiin kuuluu muun muassa neljän tavaratalon sulkeminen ja tappiollisen toiminnan karsiminen.

– Tarkastelemme kriittisesti tavaratalon sisältöä. Mietimme, mitä haluamme itse pyörittää ja onko meillä kannattamattomia alueita, joille voimme löytää hyvätasoisia vuokralaisia, jotka täydentävät Stockmannin valikoimaa, sanoo tavarataloista ja verkkokaupasta vastaava johtaja Jouko Pitkänen.

Stockmann luopuu elektroniikasta

Stockmann kertoi tammikuun alussa luopuvansa kannattamattomasta elektroniikkamyynnistä ja aloittavansa yhteistyön Expert-ketjun kanssa. Pitkänen ei vielä paljasta, mistä muista osa-alueista Stockmann voisi luopua.

– Tarkastelemme jokaisen tavara-alueen kriittisesti. Emme ole vielä valmiita viestimään ratkaisuista.

Handelsbankin analyytikko Robin Santavirta arvioi tänään Ylen haastattelussa, että Stockmannin tulos paranisi, jos yhtiö vuokraisi nykyistä enemmän pinta-alaa omistamissaan tavarataloissa. Vaikka tähän suuntaan ollaan Pitkäsen mukaan menossa, on valtaosa tavara-alueista tarkoitus pitää Stockmannin omissa käsissä.

– Emme ole strategisesti linjanneet sellaista konseptia kuin esimerkiksi ruotsalaisella NK:lla. Se ei ole meidän tulevaisuutemme malli. Uskomme Stockmannin vähittäiskaupan konseptiin, jossa osia on vuokrattu ulos.

Ruotsalaisella tavarataloketjulla NK:lla (Nordiska Kompaniet) ei ole omaa myyntiä. Se omistaa tavaratalot ja vuokraa myyntitilaa muille toimijoille.

"Sietokyky on tullut päätepisteeseen"

Stockmann aikoo sulkea Oulun tavaratalon sekä kolme Moskovan alueen tavarataloa. Pitkäsen mukaan vuokrasopimusten uusimisen yhteydessä tarkasteltiin tavaratalojen kannattavuutta ja tultiin siihen lopputulokseen, ettei uusia vuokrasopimuksia kannata solmia.

– Oulun tilannetta on seurattu koko myymälän kymmenvuotisen historian ajan. Se ei ole saavuttanut kestävää kannattavuustasoa. Nyt on luonteva kohta miettiä, kannattaako vuokrasopimusta uusia. Me emme usko, että Oulun yksikön kannattavuus yltäisi sellaisiin lukuihin, että toimintaa olisi järkevää jatkaa.

Venäjällä Stockmann on toiminut reilut parikymmentä vuotta. Pitkäsen mukaan huonoja aikoja Venäjällä on nyt katseltu tarpeeksi.

– Sietokyky näiden kannattamattomien yksiköiden kohdalta on tullut päätepisteeseen. Näiden kolmen Venäjällä suljettavan yksikön kohdalla näemme negatiivisen kannattavuuskäyrän. Nyt kun pitäisi sitoutua pitkiin vuokrasopimuksiin, on vaikea tehdä sellaista päätöstä, että me lähtisimme jatkamaan kannattamattomien yksiköiden kanssa.

Oulun tavaratalon nykyinen vuokrasopimus umpeutuu alkuvuodesta 2017. Moskovan myymälät on tarkoitus sulkea vuoden 2016 aikana.

Lue seuraavaksi