1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Haaveiletko lottopotista? – Tätä tuplatriplajättipottia et ehkä koskaan saa kulumaan

Lottoa pelataan eniten haaveiden takia, mutta haetaan siitä jännitystäkin, jopa piristystä. Jättipotista riittäisi isojenkin haaveiden toteuttamiseen, sillä tavallisella elämällä nyt jaossa olevaa rahasummaa ei ehkä saisi kulutettua koskaan. Tänään lauantaina on jaossa kaikkien aikojen suurin lottopotti.

Kotimaan uutiset
Loton suosikkirivit.
Loton suosikkirivit.Yle

Jos nyt jaossa oleva 13,9 miljoonan euron lottopotti osuisi kahden aikuisen ja kahden lapsen perheeseen, niin tavallista elämää jatkamalla esimerkkiperhe ei saisi kulutettua rahojaan – ehkä koskaan.

Jos siis oletetaan, että ko. perheen äiti ja isä ovat molemmat noin 40-vuotiaita ja lapset noin 13-vuotiaita. Perheen aikuisilla on siis jäljellä noin 40 elinvuotta, joten heille kahdelle tulisi rahaa yhteensä 347 500 euroa vuodessa. Päivää kohden rahaa olisi käytettävissä noin 952 euroa. Tuolla summalla tavallinen perhe elää ruhtinaallista elämää.

Esimerkiksi kansanedustaja saa nyt palkkaa noin 8 000 euroa kuukaudessa, bruttona. Ministerin palkka on kaksinkertainen, bruttona, mutta tuplatriplajättipotin voittaneen palkka olisi nettosumma.

Tuplauksella voittopotti olisi liki 28 miljoonaa euroa, joten päivärahaa olisi käytössä yhteensä noin 1 900 euroa – koko loppuelämän ajan.

Ja kaikki tämä sillä olettamalla, että he eivät sijoita jättipottiaan mitenkään, vaan vain pitävät rahojaan pankissa.

Edes omakotitalon rakentaminen ja uuden auton ostaminen ei perheen elämään vaikuttaisi. Silloin yhden päivän käyttörahamäärä putoaisi vain muutamien kymppien verran.

Jos taas laittaa rahaa tosissaan kulumaan, niin tuplatriplajättipotinkin saa helposti kulumaan ennen eläkepäiviä.

Haavena lottopotti

Suurin osa suomalaisista kertoo lottoavansa haaveilun takia. Veikkauksen tietojen mukaan jopa 65 prosenttia sanoo juuri haaveilun olevan suurin syy lotota.

Varsinkin 30–59-vuotiaat haaveilevat. Sen sijaan alle 29-vuotiaat ja sitten taas yli 65-vuotiaat pelaavat muita enemmän jännityksen ja päivän piristyksen takia. Yli 60-vuotiaita motivoi myös pelin tuottojen meneminen hyvään tarkoitukseen, lähinnä liikuntaan, nuorisotyöhön, taiteeseen ja tieteeseen.

Et ole yksin haaveilemassa

Lottoa pelaa joka viikko noin 40 prosenttia täysi-ikäisistä suomalaisista. Lisäksi lottoa sanoo pelanneensa edes joskus neljä suomalaista viidestä. Eniten lottoajia on varttuneimpien joukossa, mutta jättipottien osuessa kohdalle rivinsä jättävät myös nuoret pelaajat. Keskimäärin lottoaja on 45-60-vuotias.

Keski-iältään lottoaja on 48-vuotias. Mieheksi tai naiseksi häntä ei voi erottaa, sillä pelaajista miehiä on 51 prosenttia ja loput 49 prosenttia naisia.

Viikoittain pelaajien joukossa on eniten työntekijöitä ja eläkeläisiä. Vähintään kuukausittain pelaavien joukossa taas on eniten toisen asteen tai opistoasteen koulutuksen hankkineita. Vielä korkeampi koulutus on vain kerran kuussa lottoavilla.

Säännöllisesti lottoavien joukossa korostuu vanhempien ikäluokkien osuus. 60-69-vuotiaista miehistä viikoittain lottoaa 60 prosenttia ja naisista puolet.

Harvimmin pelaavat 18–29-vuotiaat naiset. Heistä viikoittain pelaa vain kymmenkunta prosenttia ja saman ikäluokan miehistä noin neljännes.

Lue seuraavaksi