Digitaalisuus viivyttää maalijuhlaa – viive jopa kymmenen sekuntia

Suorana lähetettävien urheilutapahtumien suoritukset välittyvät koteihin vasta joidenkin sekuntien kuluttua. Saman lähetyksen eriaikaisuus eri välineissä selittyy teknisillä syillä.

Kotimaa
Mies katselee tv:tä
Televison ohjelmien ääniä tasataanYle

Selostaja kertoo maalista ennen kuin se näkyy ruudussa. Ja sehän ärsyttää katsojaa.

Jos esimerkiksi jostain urheilutapahtumasta tulevaa lähetystä seuraa samanaikaisesti sekä televisiosta että tietokoneelta, huomaa usein lähestysten eritahtisuuden.

Eri laitteiden välillä oleva aikaero ei ole kovin pitkä, mutta se on kuitenkin helposti huomattavissa. Parhaiten sen huomaa, jos katsoo urheilua televisiosta, mutta kuuntelee sitä samaan aikaan radiosta.

Moni on ihmetellyt, mistä eriaikaisuus johtuu.

– Tämä selittyy jakelun ja välityksen digitalisoinnilla. Kuvan ja äänen pakkaaminen digitaaliseen muotoon vie aikaa, sanoo Yle Satakunnan tekninen tuottaja Jarmo Huhta.

Suora digilähetys laahaa aina

Jos televisiosta seuraa vaikkapa suoraa jääkiekko-ottelua, on tosiasia, että tuuletus juuri tehdystä maalista alkaa ensin jäähallissa ja vasta sitten kotikatsomoissa. Viiveen suuruus riippuu katselulaitteesta ja jakeluväylästä.

– Jos tapahtuma on toisella puolella maapalloa ja välissä on vielä satelliitteja, voi viive olla jopa kymmenen sekuntia. Myös päätelaitteen suorituskyky ratkaisee, Jarmo Huhta sanoo.

Radio Suomessa kuultava aikamerkki tulee tasan oikeaan aikaan analogisesta radiosta. Sen sijaan esimerkiksi internetin kautta kuunneltuna kyseinen aikamerkki tulee myöhässä viralliseen aikaan verrattuna.