Näkökulma: Grexit yhä todennäköisempää

Kreikan eroaminen eurojärjestelmästä on entistäkin todennäköisempää, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Dan Ekholm.

Näkökulmat
Dan Ekholm
Dan EkholmYle

Exodos on kreikkalainen sana, joka tarkoittaa poistumista tai poistumistietä. Lentoyhtiö Aegeanin lentokoneissa lukee Exodos, eli varauloskäynti. Kreikan poistumistie euroalueelta vaikuttaa yhä todennäköisemmältä. Euroryhmän kokouksessa euromaiden piti löytää jonkinlainen laiha yhteisymmärrys, mutta sen jälkeen, kun Kreikan uusi valtiovarainministeri Gianis Varoufakis oli soittanut esimiehelleen pääministeri Alexis Tsiprasille, yhteisymmärrystä ei löytynyt.

Tätä ennen oli käyty kovaa keskustelua euroryhmässä. Kreikan uusi hallitus joutui kohtaamaan velkojien edustajia, eli muiden euromaiden valtiovarainministereitä. Heilläkin on kansan mandaatti takanaan, joten vetoaminen kansan tahtoon ei enää purrut. Saksalaisen Die Welt -lehden mukaan euroryhmän kokous oli katastrofi. Lehden tietojen mukaan Suomen valtiovarainministeri Antti Rinne sanoi kokouksessa, että hän tarvitsee perjantaihin mennessä kirjallista selitystä Kreikalta, jotta eduskunta pystyisi päättämään asiasta ennen maanantain uutta kokousta.

Varoufakisin mukaan tämä oli vain neuvottelutaktiikkaa, jolla Rinne yritti painostaa Kreikkaa. Maa vaati, että kokouksen päätelmiin kirjoitettaisiin sanat humanitaarinen katastrofi, viitaten maan tilanteeseen. Tätä varsinkin Baltian maat vastustivat. Baltian maat ovat euroalueen köyhimpiä jäseniä, eivätkä ne halua rahoittaa Kreikan julkista sektoria.

Liettuan valtiovarainministeri Rimantas Šadžiusin mukaan Liettuan minimipalkat ovat pienempiä kuin Kreikan minimipalkat. Varoufakis vastasi, että Liettuassa sillä voi varmaan elää, Kreikassa ei.

Myös Espanjan ja Portugalin valtiovarainministerit olivat käärmeissään. Molemmat maat ovat nykyään omavaraisia, ja ne eivät enää tarvitse EU:n hätälainoja. Portugalin valtiovarainministeri Maria Luís Albuquerque sanoi, että hän ei hyväksy Kreikan erityiskohtelua.

Soitin viikonloppuna Ateenaan kreikkalaiselle tuttavalleni. Panos on työtön filosofian tohtori, joka on aina ollut porvari. Tammikuussa hän äänesti kuitenkin vasemmistopuolue Syrizaa. Kysymys on kunniasta ja arvokkuudesta. Hän kysyi, mitä mieltä minä olen tilanteesta. Vastasin, että näyttää siltä, että Kreikka leikkii tulen kanssa. Käsitykseni mukaan Grexit olisi hyvin kallista varsinkin tavallisille kreikkalaisille, joilla ei ole säästötiliä ulkomailla. Jos maa joutuisi devalvoimaan, esimerkiksi elintarvikkeiden, lääkkeiden ja teknisten laitteiden hinnat kaksinkertaistuisivat. Maa on perinteisesti ollut maatalousmaa, mutta nykyään maahan tuodaan paljon elintarvikkeita muualta, esimerkiksi Ranskasta.

Panos vastasi, että he kyllä selviytyvät siitä, vaikka alku varmaan hankala olisikin ennen kuin oma maataloustuotanto ja elintarvikeketju saadaan käyntiin. Mutta parempi niin, kuin tämä jatkuva nöyryytys, hän sanoi.

*Eilisessä huippukokouksessa *EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi, että nyt ei ole Kreikan uudesta tai vanhasta hallituksesta kyse, vaan Kreikan kansasta. Juncker on ollut mukana näissä kuvioissa sen verran kauan, että hän ymmärtää tilanteen vakavuuden. Pääministeri Tsipras väläytti eilen valmiuttaan neuvotella lainaohjelman jatkosta. Onko hän oikeasti valmis siihen, vai pelaako hän vain aikaa, se jää nähtäväksi. Siihen liittyy troikan ehtoja, vaikka emme kai enää saisi kutsua sitä troikaksi.

Mikäli Kreikan uusi hallitus suostuu jatkamaan EU:n, IMF:n ja EKP:n kanssa sovitulla linjalla, Tsiprasilla tulee olemaan suuria ongelmia selittää kansalle, miksi hän näin teki. Tsipras kun lupasi perua aikaisemmat säästöt ja heittää troikan pihalle. Pystyykö hän nielemään ylpeytensä ja ottamaan lusikan kauniiseen käteen, vai jatkuuko tämä Välimeren machoilu? Ystävälleni Panosille kunnia ja arvokkuus on palautettu ja se on kaikista tärkein asia. Ehkä Grexit on sittenkin ovella.

Dan Ekholm
Kirjoittaja on Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja