Alppihiihtoelementtejä ja maastohiihtoa yhdistävä uutuuslaji rantautuu Suomeen

Norjassa kehitettyä skicrossia ei ole vielä juurikaan testattu muualla. Maasto- ja alppihiihtoa yhdistävän lajin toivotaan yhdistävän pikkusuksilajien harrastajat. Maastohiihtosuksilla kisailtavassa lajissa vaaditaan erityisesti suksenkäsittelytaitoa.

urheilu
Hyppyreitä skicross -radalla.
Minna Heikura / Yle

Vuokatissa nähdään viikonloppuna jotain poikkeuksellista, kun nuorisocupin urheilijat pääsevät kokeilemaan aivan uutta kilpailumuotoa. Yhdistetyn urheilijat kisaavat ensin normaaliin tapaan mäkiosuuden, mutta tavallisen hiihto-osuuden sijaan urheilijat kisaavatkin maastohiihtoa ja alppihiihtoa yhdistävällä radalla maastohiihtosuksilla.

Norjasta alkunsa saanutta lajia ei ole juurikaan testattu muualla. Suomessa sitä päästiin kokeilemaan ensi kertaa muutama viikko sitten Lahdessa ja tänä viikonloppuna Vuokatissa lajissa kisaillaan ensimmäistä kertaa Suomessa.

– Tässä on pyritty yhdistämään kaikki alppihiihtoelementit ja tietyllä tavalla myös mäkihypyn elementit. Rata on fyysisesti suhteellisen kevyt, mutta toki jonkinnäköinen fyysinen kunto on hyväksi. Avainsanoja ovat taitavuus ja taidon kehittäminen sekä suksenkäsittelytaito, kertoo ratamestari Jani Ähtävä.

Maastohiihtosuksilla suoritettavalla radalla tullaan koko ajan pääsääntöisesti alaspäin. Vuokattiin rakennetussa radassa on kuitenkin mukana myös jokunen nousuosuus sekä erilaisia taitorasteja, pujottelua ja hiihtämistä takaperin. Radalla on myös hyppyreitä sekä perinteistä maastohiihtoa. Laji on alun perin kehitetty vastaamaan tämän päivän huippu-urheilun vaateisiin.

– Kilpa- ja huippuhiihdossa tarvitaan suorituskykyä, irtiottokykyä sekä suksen käsittelytaitoa ihan toisella tavalla kuin vielä 10–15 vuotta sitten. On havaittu, että junioreita on opetettava aggressiivisempaan suksenkäyttöön ihan nuoresta pitäen, Ähtävä selvittää.

– Ja juniorithan tykkäävät hyppäämisestä ja temppuilusta, joten tämä on mielekkäämpi harjoittelutapa kuin tavallinen maastohiihto, hän jatkaa.

Uutuus tuo monipuolisuutta harjoitteluun

Vuokatin valmennuskeskuksen johtaja Jyri Pelkonen kertoo, että ensi vuonna Lillehammerissa käytävissä talvilajien Nuorten olympialaisissa laji on jo virallisena kilpailulajina. Skicrossin toivotaan yhdistävän hiihtolajien urheilijat laajasti.

– Ajatus on, että tällä mielenkiintoisella lajilla saadaan eri suksilajien urheilijat kokoontumaan paremmin yhteen ja mittaamaan keskinäistä paremmuuttaan, sanoo Pelkonen.

Nuoria mäkihyppääjiä rinteen juurella.
Nuoret mäkihyppääjät ja yhdistetyn urheilijat pääsivät kokeilemaan mäkiosuuden jälkeen skicrossia Vuokatissa.Minna Heikura / Yle

Tämä toteutunee Vuokatissa ensi vuoden tammikuussa, kun skicrosissa kisaamaan kokoontuu ampumahiihtäjiä, maastohiihtäjiä ja yhdistetyn urheilijoita. Ainakin Vuokatissa laji on jo innostanut nuoria urheilijoita.

– Pojat, jotka ovat hypänneet pelkästään mäkeä, ilmoittautuivat mukaan tähän skicross -kilpailuun. Se oli positiivinen yllätys, iloitsee ratamestari Jani Ähtävä.

Lajilla ei ole ikärajaa, mutta aikuisten puolelle sen rantautumista voitaneen joutua odottamaan. Vuokatissa kuitenkin uskotaan, että kyseessä on tulevaisuuden laji.

– Kun mietitään pikkusuksilajeja, niin harrastajamäärät ovat aika pienet loppujen lopuksi. Tätä kautta kaikki saadaan samaan tapahtumaan, jolloin jo tapahtuma itsessään on huomioarvoltaan ihan toisenlainen, Pelkonen huomauttaa.

Hän uskoo, että mahdollisuus kohdata muiden hiihtolajien urheilijoita tuo varmasti motivaatiota harjoitteluun.

– Harjoittelun kannalta lajin elementtien hyödyntäminen tuo monipuolisuutta ja vaihtelevuutta arkipäivän tekemiseen. Kyllä tässä on valtava määrä pelkästään hyvää sanottavaa.