1. yle.fi
  2. Uutiset

Tätä kelpaa odotella: junalla Riihimäeltä ja Tampereelta suoraan Berliiniin

Hämäläisille sopii hyvin hurja suunnitelma tunneli ja meren ali kulkeva rata Helsingistä Tallinnaan. Hanke kytkisi Hämeen suoraan Keski-Eurooppaan.

Kotimaan uutiset
Juna tulee tunnelista esiin
Joskus tulevaisuudessa pikajuna Tallinnasta voisi sukeltaa näin meren ali kulkevasta tunnelista Helsinkiin.Sweco

Suomen kasvukäytävän hämeenlinnalaisella projektijohtajalla Anna-Mari Ahosella on kädet täynnä työtä. Tulossa ovat vaalit, ja kohta maassa on uusi hallitus.

Uusia päättäjiä on lobattava etukäteen Helsinki–Hämeenlinna–Tampere-kasvukäytävän tärkeydestä. Myös EU:n uusi ohjelmakausi on juuri käynnistynyt.

Unioni halutaan mukaan moneen hankkeeseen. Lähimpänä toteutusta ovat nyt älyliikenteen ratkaisut Hämeen, pääkaupunkiseudun ja Tampereen välillä.

Tällä viikolla julkaistu ensimmäinen visio Helsinki–Tallinna-välille suunnitellusta merenalaisesta junayhteydestä kiinnostaa hämäläisiä.

Ratayhteydessä on esitetty matkustajaterminaalia niin Riihimäelle kuin Tampereelle.

Anna-Mari Ahonen

– Merenalainen junayhteys Tallinnaan on kannatettava hanke, mutta toki sen toteutuminen kestää vuosikymmeniä.

– Helsinki–Tallinna-ratayhteydessä on esitetty muun muassa matkustajaterminaalia niin Riihimäelle kuin Tampereelle. Tämä kytkisi Suomen kasvukäytävän Hämettä ja Pirkanmaata myöten Tallinnaan, visioi projektijohtaja Ahonen.

Suomessa pääkaupunkiseutu ja Virossa Tallinnan seutu ovat jo kasvaneet vahvasti yhteen. Myös Kanta-Häme on tuhansille virolaisille tuttua seutua. Samoin Baltia suomalaisille.

Sehän loisi aikanaan jopa suoran yhteyden jopa Tampereen ja Berliinin välille.

Anna-Mari Ahonen

– Meillä on jo nyt yhteinen työmarkkina- ja työssäkäyntialue Helsingin ja Tallinnan välillä, pohtii Anna-Mari Ahonen. Toteutuessaan se yhdistäisi Hämeen suoraan Eurooppaan.

– Sehän loisi aikanaan jopa suoran yhteyden jopa Tampereen ja Berliinin välille, hahmottelee Suomen kasvukäytävän projektijohtaja Anna-Mari Ahonen. Se lisäisi myös junien matkustajamääriä kaikkialla.

Lue seuraavaksi