Kotityöt kannattaa jakaa mieltymysten, ei sukupuolen mukaan

Ennen työt jaettiin sukupuolen mukaan, nykyään perusteena voitaisiin kotitalousneuvojan mukaan käyttää mieltymyksiä. Kunkin perheenjäsenen vastuulla olevat askareet kannattaa myös listata paperille.

ilmiöt
Nainen tiskaamassa.
Mikko Kuusisalo / Yle

Kotitöiden tekeminen kuten siivoaminen, tiskaaminen ja pyykkääminen saattaa lipsua vain yhden ihmisen harteille huomaamatta. Syynä saattaa olla esimerkiksi kiire. Kotitalousneuvoja Kaino Kinnunen Kainuun Martoilta antaa vinkin kotitöiden mielekkyyden kehittämiseksi.

– Tärkeää on, ettei kukaan perheenjäsenistä koe olevansa kenellekään niin sanotusti kotiapulainen, vaan että kotitöitä jaetaan tasapainoisesti, Kinnunen kiteyttää kohtuullisten kotitöiden jakamisen ajatuksen.

Lista auttaa jakamaan vastuuta

Sohvaperunatkin saadaan oivasti liikkeelle, sanoo Kinnunen. Hänen mukaansa kannattaa tehdä kotitöistä lista, ja merkitä siihen, mikä on kenenkin vastuulla.

– Eihän se haittaa, vaikka sohvalla viihtyy, kunhan osallistuu yhteisen kodin ylläpitoon, Kinnunen sanoo.

Yksi perheenjäsen pesee mielellään pyykkiä, toinen käy vaikkapa kaupassa ja kolmas tykkää touhuta keittiössä.

Kaino Kinnunen

Kotityöt on Kinnusen mukaan hyvä jakaa mielitekoja noudattaen.

– Yksi pereheenjäsen pesee mielellään pyykkiä, toinen käy vaikkapa kaupassa ja kolmas tykkää touhuta keittiössä. Miksei näitä mielenkiinnon kohteita hyödynnettäisi?

Kinnunen vinkkaa myös, että kotityöt on hyvä laittaa ylös paperille, jotta mikään asioista ei unohtuisi. Paperille kannattaa hänen mukaansa kirjoittaa ne kotityöt, jotka ovat päivittäisiä ja mitkä viikottaisia. Hän ehdottaa myös kohtuullistamista siivouksen määrissä. Isoa urakkaa mieluummin kannattaa tarttua yhdessä ylläpitävään siivoukseen.

– Ylläpitävän siivouksen panostaminen vähentää varsinaisia isoja siivouspäiviä. Jos ylläpitävän siivouksen saa toimimaan, se vähentää sitä ahdistusta, mikä näihin kotitöihin liittyy.

Sukupolvien ero näkyy

Aikanaan kotityöt jaettiin selkeästi sukupuolten mukaan. Esimerkiksi tiskaus ei kuulunut miehille. Kinnusen mukaan nykyaikana raja-aitoja kotitaloustöiden parissa on saatu kaadettua.

Nainen tiskaamassa keittiössä 1960-luvulla.
Ennen tiskaus oli vain naisten hommaa. Arkistokuva.Antero Tenhunen / Yle

– Aikanaan olivat selvästi miesten ja naisten työt, mutta siitä ollaan pääsemässä eroon. Nykyään uskoisin kotitalouksissa hyödynnettävän juuri sitä, että kenellä on eniten aikaa käydä vaikka kaupassa, laittaa ruokaa ja siistiä paikkoja.

Kinnunen pitää tärkeänä, että kotitalouden ylläpitämisen merkitys ja oppi pysyvät kasvatuksessa mukana. Kinnuselle on työssään tullut vastaan nuoria, joiden perustaidot kotitalouden ylläpidossa ovat kohtuullista alemmalla tasolla.

– Ei pelkästään nuorilla, mutta monella aikuisellakin on puutteita, koska kotityöt koetaan mielettömän suureksi taakaksi. Uskoisin kuitenkin, että nuoren sukupolven edustajille on selvää, että kaikki osallistuvat kotitalousaskareisiin.