1. yle.fi
  2. Uutiset

Finlandia saa Sibeliuksena laulavan Timo Rautiaisen silmän kostumaan

Sibeliuksen pariskunnan rakkaustarina saa uudenlaisen tulkinnan, kun monitaiteellinen Janne ja Aino kuvaa pariskuntaa elämän eri vaiheissa. Tanssiteoksessa soi kansanmusiikki, ja Jannena ja Ainona laulavat Timo Rautiainen ja Johanna Iivanainen. Rautiaiselle Sibeliuksen Finlandia-hymni on se todellinen kansallislaulu ja kappale, joka kastelee silmän.

Kotimaan uutiset
Janne ja Aino -teoksen harjoitukset Keski-Pohjanmaan konservatoriolla Kokkolassa.
Janne ja Aino -teoksen harjoitukset Keski-Pohjanmaan konservatoriolla Kokkolassa.Ari Vihanta / Yle

Janne ja Aino – balladi erään säveltäjän elämästä on tanssiteos, joka kuvaa kansallissäveltäjän elämän tärkeimmät käänteet tanssin ja musiikin kielillä. Ainon osuus on tärkeä; olihan Aino säveltäjämiehensä elämän "suurin sinfonia".

Teoksen musiikin sanoittanut kokkolalainen Heidi Maria Paalanen sanoo haluavansa tuoda esiin juuri Sibeliusten suuren rakkauden, luottamuksen ja taiteilijuuden.

– Rakkaus on kuitenkin se kantava teema.

Musiikki on tätä teosta varten sävellettyä kansanmusiikkia. Säveltäjä ja kapellimestari on kaustislaissyntyinen muusikko Ville Ojanen. Solisteina ovat Trio Niskalaukauksesta tuttu Timo Rautiainen Jannena, jazzlaulajatar Johanna Iivanainen Ainona sekä kertojan ja Robert Kajanuksen roolissa oululainen Aapo-Matti Puhakka.

Timo Rautiaisen houkutteli mukaan juuri säveltäjä Ojanen. Kaustisella Ala-Könni-opistossa vahvistusta kansanmusiikkivireelleen saanut Rautiainen esittää ikääntynyttä Sibeliusta. Kansallissankarin tuotannon suhteen Rautiainen kuvaa itseään tyypilliseksi suomalaiseksi mieheksi:

Timo Rautiainen (kesk.) harjoituksissa.
Kalle Niskala / Yle

– Jos iltamyöhään kahvikupin ääressä kuulee Finlandian tai Karelia-sarjan Intermezzon, niin kyllähän siinä silmäkulma kostuu.

Hän olisi myös valmis vaihtamaan Maamme-laulun Finlandiaan vaikka kansanliikkeen voimin.

Yhteistyötä kaupunkien välillä

17 kappaletta pariskunnan tarinaan sanoittanut Heidi Maria Paalanen on hankkinut kannuksensa kevyen musiikin puolella. Sibeliusten elämään tutustumisen hän aloitti käymällä Ainolassa, lainasi kaikki mahdolliset kirjat ja tutki muutakin materiaalia löytääkseen oleelliset puolet ja päästäkseen oikeaan fiilikseen. Hän myös tutkaili pariskunnan kirjeenvaihdon kieltä.

Kun kappaleiden nimet ja teemat oli saatu, alkoi pallottelu yhdessä säveltäjä Ville Ojasen kanssa. Paalanen on alkujännityksestä selvittyään kokenut työn hienoksi ja vapauttavaksi.

Esitys on Centria ammattikorkeakoulun, Keski-Pohjanmaan konservatorion ja Oulun ammattikorkeakoulun Kulttuurialan yksikön tanssinopettajakoulutuksen yhteistuotanto.

Koreografiasta ja ohjauksesta vastaavat Petri Kauppinen ja Milla Korja. Tanssijat ovat Oulusta, 20-henkinen Ostrobothnian Folk Orchestra taas koostuu Centria ammattikorkeakoulun ja Keski-Pohjanmaan konservatorion opiskelijoista.

Janne ja Aino saa kantaesityksensä Oulun Musiikkijuhlilla tänään 11.3.

Lue seuraavaksi