Vintille vuosikymmeniksi jemmatut tapettikääröt saavat uuden elämän kellotaulussa

Käsityöyrittäjä Marja Köpän käsissä vanhat tapetit antavat uuden ilmeen kellolle tai lampunvarjostimelle. 1950–70-lukujen tapetteja käsityöläinen etsii muun muassa mummolanvintiltä. Menneiden vuosikymmenten värimaailma vie lapsuuden tunnelmiin.

ilmiöt
Marja Köpä Sisustusmessuilla
Antti Eintola / Yle

Pirkkahallin uumenissa käsityöyrittäjä Marja Köpän myyntipiste erottuu muista valoisuudellaan. Esillä on värikkäitä kelloja, hatturasioita ja lampunvarjostimia. Niissä kaikissa on käytettyjä kirjavia menneiden vuosikymmenten tapetteja, jotka henkivät mennyttä aikaa.

– Kyllä näitä kummasti vielä ihmisten nurkissa onneksi on. Varsinkin mökeillä ja vanhemmissa taloissa vinteille ja varastoihin on jemmattu rullan loppuja. Sieltä olen ammentanut.

Köppä on mukana Tampereella perjantaina alkaneilla Asta-messuilla. Tapahtuma on oivallinen mahdollisuus haalia lisää materiaalia.

– Minulla on aina messuosastoilla mukana tuollainen pieni lappu, jossa lukee, että ostan vanhoja tapetteja. Kyllä sen joku aina huomaa, kertoo Köppä.

Tapetit ovat 1950–70-luvuilta, jolloin kukkakuosit ja geometriset kuviot olivat suosiossa. Ajan värimaailma on voimakas.

– Itse pidän punaisesta ja oranssista. Kaikkinensa värit henkivät nostalgiaa ja mummolatunnelmaa.

Vanhat tapetit muistuttavat lapsuudesta

Osa tapeteista on Köpälle varsin tuttuja, sillä ne ovat peräisin hänen lapsuudenkodistaan ja oman mummolan vintiltä.

Tapettien kuosit ja värit henkivät nostalgiaa ja mummolatunnelmaa.

Marja Köppä

– Kotitaloni on rakennettu vuonna 1955, ja siellä on ollut juuri näitä vanhoja tapetteja. Ehkä silloin on vaihdettu tapetteja harvakseltaan, 30 vuoden sykleissä, nauraa Marja Köppä.

Vanhojen tapettien tunnelma kiehtoo ja vie ajatukset lapsuuteen.

– Muistan hyvin, millainen tapetti esimerkiksi vanhempien makuuhuoneessa tai ensimmäisessä omassa huoneessani oli. Molempia tapetteja on vielä jäljellä, mutta en pysty käyttämään niitä loppuun asti. Ehkä ne päätyvät jonkinlaisissa kehyksissä seinälle.

Käsityöläinen näkyy messuilla ja somessa

Kangasalla työskentelevä Köppä sanoo, että messuilla kiertäminen ja läsnäolo sosiaalisessa mediassa on käsityöläiselle melkein yhtä tärkeää kuin tuotteiden tekeminen.

Minulla on aina messuosastoilla mukana tuollainen pieni lappu, jossa lukee, että ostan vanhoja tapetteja.

Marja Köppä

– Yritän olla läsnä sosiaalisessa mediassa ja tuoda tuotteitani esille. Sen lisäksi netti tarjoaa vertaistukea käsityöläisten omalla sivustolla.

Liikkeellä ollessa käsityöläinen pääsee myös tärkeään kontaktiin asiakkaidensa kanssa.

– Viime vuonna kiersin ensimmäistä kertaa messuilla, ja sain ihmisiltä hyvää palautetta. Vanhoissa tapeteissa se juju ilmeisesti on: niihin ihmiset kiinnittävät ensimmäisenä huomiota.