1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Matkakortit ja -liput

Viivästysten vaivaaman Waltti-kortin testaus alkaa Kuopiossa

Joukkoliikenteen valtakunnallisen lippujärjestelmän käyttöönoton tiellä on ollut teknisiä pulmia. Waltti-kortteja aletaan testata tällä viikolla Kuopiossa, mutta kaupungin joukkoliikenneinsinööri ei uskalla enää arvioida, milloin se otetaan laajempaan käyttöön.

Matkakortit ja -liput
Tyhjä linja-auto
Toni Pitkänen / Yle

Joukkoliikenteen uusi lippu- ja maksujärjestelmä Waltti otetaan koekäyttöön tällä viikolla Kuopiossa. Valtakunnallisesti yhteensopivan maksujärjestelmän käyttöönotto on viivästynyt teknisten ongelmien vuoksi.

Alun perin korttia piti testata Kuopiossa jo viime vuoden puolella ja korttien aktiivinen myynti olisi aloitettu jo tammikuussa.

– Nyt viimeisin viivästys on johtunut liikennöitsijöiden rahastuslaitteista. Niiden päivitykset ovat viipyneet, järjestelmän tilanneen TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Kankkunen kertoo.

Käyttöönotto etenee hitaasti

Waltti-kortteja testataan Kuopiossa kahdesta neljään viikkoa. Aluksi kortti on käytössä vain A-vyöhykkeelle Sorsasalon ja Matkuksen välisellä alueella.

Kuopion kaupungin joukkoliikenneinsinöörin Seija Pasasen mukaan laajempaan käyttöön siirrytään pienin askelin.

– Aluksi myydään Waltti-kortteja hyvin hiljaisesti, ja jos käyttö sujuu ongelmitta, niin sitten ruvetaan aktiivisesti mainostamaan, Pasanen toteaa.

Hän ennustaa, että testauksessa ilmenee ongelmia, koska jo tällä hetkellä joukkoliikenteen matkakorttien toimimattomuudesta tulee ilmoituksia päivittäin.

– Haasteena on, että meillä on joukkoliikenteen kilpailutuksen jäljiltä kaksi erilaista rahastusjärjestelmää. Nykyisetkään matkakortit eivät aina toimi Linja-Karjalan autoissa, joissa on eri järjestelmä kuin Kuopion Liikenteen autoissa, Pasanen kertoo.

Maaliskuu seuraava etappi

Pasanen ei aiempien viivästysten vuoksi uskalla arvioida, milloin kortti tulee laajempaan käyttöön.

– Ei uskalla sanoa, kun ei tiedä, mitä tässä vielä tulee eteen. Toivotaan kuitenkin, että Waltti-kortit olisivat yleisesti käytössä ennen kesää, Pasanen sanoo.

Waltti-kortit otettiin käyttöön Joensuussa tammikuun lopussa. Kankkusen mukaan kortti on osin käytössä myös Jyväskylässä ja Oulussa, Jyväskylässä koululaisliikenteessä ja Oulussa toisen asteen opiskelijoiden Kelan tukemissa koulumatkoissa.

– Nyt päästään vihdoin testaamaan ajoneuvojen laitevalmistajan ohjelmistoversiota, ja jos se toimii, niin tuotantoon päästään maaliskuun aikana Kuopiossa, Jyväskylässä ja Oulussa, TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Kankkunen kertoo.

Lue seuraavaksi