1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sekä paperipöly että tulostin voivat huonontaa sisäilmaa

Paperipinojen pienentäminen voi vaikuttaa positiivisesti työpaikan sisäilmaan. Paperipölyn lisäksi ongelmia voivat aiheuttaa painomusteen haju sekä tulostimet ja kopiokoneet.

Kotimaan uutiset
Paperipino.
Miia Roivainen / Yle

Pölykerros paperipinon päällä on monelle tuttu hengenahdistuksen aiheuttaja. Toiset voivat herkistyä kuitenkin jo paperi- tai painotuotteiden hajusta.

– Joissain kierrätyspapereissa on voimakkaampi haju. Sitten vielä painomusteet päälle, niin jotkut eivät halua edes lukea sellaista tuotetta, sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliitosta kertoo.

Syrjänen kannustaa luopumaan liioista papereista ja lehdistä.

– Kyllähän paperista tulee pölyä, eri paperilaaduista eri määrä. Jos sitä paperia vielä repii, niin pölyä leijailee ilmassa enemmän kuin muuten. Sen näkee hyvin, kun repäisee palan paperia auringonvalossa, Syrjänen kertoo.

Paperista luopuminen puhdistaa toimistotilaa muutoinkin.

– Kun paperia saadaan vähennettyä, on siivouskin helpompaa. Pinnat saadaan esille, ja siivooja pystyy tekemään työnsä.

Neuvontapuhelin laulaa myös paperiasioissa

Tuula Syrjänen kertoo Allergia- ja astmaliittoon tulevan paljon puheluita liittyen sisäilman laatuun. Paperin hävittäminen on ensiaskel kohti puhtaampaa sisäilmaa – siivouksen lisäksi.

Sitten vielä painomusteet päälle, niin jotkut eivät halua edes lukea sellaista tuotetta.

Tuula Syrjänen

– Kyllä meille tulee kyselyjä, kun mietitään olisiko ilmanpuhdistimesta hyötyä. Minun mielestäni siinä vaiheessa pitäisi vähentää paperimäärää mahdollisimman pieneksi ja antaa siivoojalle mahdollisuus siivota, jotta pölyä saataisiin pois. Viimeksi tällä viikolla on paperista neuvontapuhelimessamme keskusteltu, Syrjänen kertoo.

Paperittomuuteen siirtymisen Syrjänen kokee hyväksi trendiksi. Sisäilmaongelmien lähteet voivat olla yllättäviäkin.

– Jos sitten työhuoneessa on vaikka kopiokone tai tulostin, niin sekin on kyllä lähde mahdollisille sisäilmahaitoille, Tuula Syrjänen sanoo.

Lue seuraavaksi