1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Näkökulma: STT:llä on kohtalon kevät

Aika on ehkä ajanut perinteisen tietotoimiston ohi. Mediatalot miettivät yhä tarkemmin toiminnan kustannustehokkuutta ja kehittävät konsernien sisäistä materiaalinvaihtoa. STT-Lehtikuvan tekstiuutispalvelu on jäänyt tässä kehityksessä jalkoihin, kirjoittaa Yle Uutisten kulttuuri ja ilmiöt -toimituksen esimies Janne Mällinen.

Helsingin Sanomat ilmoitti eilen lopettavansa STT-Lehtikuvan tekstiuutisten käytön kesällä. Ilmoitus aiheutti kohahduksen toimittajapiireissä, vaikka sinänsä tätä liikettä on pidetty todennäköisenä. Hesarin osuus STT:n tekstiuutispalvelun liikevaihdosta on ollut noin kahdeksan prosenttia.

Mediatalojen omistama STT-Lehtikuva tuottaa isännilleen uutisia ja kuvia, joita nämä käyttävät nykyään etenkin verkkosivuillaan. Kuville riittää tilausta varmasti jatkossakin, mutta STT:n merkitys uutishankkijana on hiipunut pikkuhiljaa sen asiakkaiden ja samalla omistajien kehittäessä juttukierrätystä konsernien omien lehtitalojen välillä. Mediatalot ovat ketjuuntuneet ja tekniikka mahdollistaa materiaalin liikkumisen talosta toiseen. Synergian hakeminen säästää myös kuluja.

STT-Lehtikuvan toimittajat ovat odottaneet yt-kutsua jo siitä lähtien, kun Kaakon Viestintä ilmoitti  ottavansa uutisjuttuja jatkossa STT:n sijasta Helsingin Sanomilta. Tämä aineistonvaihtoyhteistyö koskee Länsi-Savoa, Itä-Savoa, Etelä-Saimaata, Kouvolan Sanomia, Kymen Sanomia sekä Uutisvuoksea. Nämä lehdet saavat siis materiaalia jatkossa Helsingin Sanomien toimituksesta. Kannattaa muistaa, että Helsingin Sanomien omistajalla Sanoma Osakeyhtiöllä on yhä Kaakon Viestinnästä siivu osakesalkussaan.

Myös toisella mediajätillä, Alma Medialla, on kumppaneineen toiminnassa oma yhteishanke, sitä kutsutaan Lännen Mediaksi. Se palvelee muun muassa Lapin Kansaa, Kalevaa, Kainuun Sanomia, Pohjalaista ja Ilkkaa, Aamulehteä, Satakunnan Kansaa ja Turun Sanomia. Vaikka STT ja Lännen Media ovat tällä hetkellä hyvissä väleissä, tulee STT:n perusuutisten käyttö vähenemään varmasti konsernin oman pumpun pumpatessa omaa juttuvirtaansa omistajalehdilleen. Alman omistama Kauppalehti lopetti STT:n käytön jo 2013.

Keskisuomalaisella, Savon Sanomilla, Karjalaisella ja Etelä-Suomen Sanomilla on oma yhteistyöpuulaakinsa, Väli-Suomen Media. Keskisuomalainen tunkeutui ihan fyysisesti Alma Median ja Sanoman tontille toissavuonna ostamalla viidenneksi suurimman lehtikustantajan Suomen Lehtiyhtymän. Sen alla toimivat lehdet ilmestyvät Uudellamaalla, Tampereella sekä Turussa. Heilläkin yhteistyö tiivistyy varmasti jatkossa.

Yleisradio jätti STT:n palvelut taakseen jo vuoden 2007 alussa. Yhtiö perusti oman sisäisen uutistoimiston ja säästi tuon vuoden kulutasolla päälle miljoonan vuodessa alkamalla tehdä itse niitä asioita, joista STT vastasi aiemmin. Myöhemmin Yle on palannut Lehtikuvan asiakkaaksi.

STT on nyt puun ja kuoren välissä. Mediatalojen lisääntynyt sisäinen yhteistyö syö sen merkitystä mediataloille. Oman haasteensa asettavat myös lehdet jotka ovat siirtyneet maksumuuriin. Ne tarvitsevat muurinsa taakse materiaalia jota muut eivät jaa ilmaiseksi. Uutistoimisto ei voi tuottaa samanlaista materiaalia kuin talot tekevät jo itsekin, vaan sen on pystyttävä tarjoamaan asiakkailleen lisäarvopalvelua. Edessä on vääjäämättä uutistoimistotoiminnan paikan ja mittaluokan hakeminen mahdollisesti hyvin raskaiden yt-neuvottelujen muodossa.

Kevät näyttää, mihin kohtaan yhä tiiviimpää mediakenttää se asettuu.

Klo 19.13, tarkennettu Lännen Median omistuspohjaa.