1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Saimaan jää haastaa veistäjät – jääpala itsessään kuin taideteos

Maailman parhaimpien jääveistäjien taidonnäytteitä pääsee ihastelemaan Mikkelin torilla. Saimaan jää ei päästä veistäjiä helpolla.

ilmiöt
Jääveistäjä työssään.
Sari Ursin / Yle

Mikkelin ensimmäinen kansainvälinen jääveistokilpailu heittää maailman parhaimmille veistäjille kovan haasteen, Saimaan jään. Tänä vuonna säiden haltija on ollut oikukkaalla päällä, eikä 50 sentin paksuista teräsjäätä ole löytynyt mistään. Tapahtuman järjestäjä, Jäälinna ry:n toiminnanjohtaja Tuomo Jantunen ei ole kuitenkaan jäätilanteesta huolissaan.

– Jää on kyllä kirkasta ja sitä on ihan riittävästi. Hyvän jääveistoksen saa jo kahdestakymmenestä sentistä kristallijäätä. Tämä jää on selvästi paksumpaa ja lähentelee noin neljääkymmentä senttiä. Toki jään välissä on valkoisia viiruja, koska jää suli ja jäätyi useamman kerran.

Saimaan teräsjään seassa valkoisia raitoja ja kohvakerros.
Saimaasta nostettua jäätä.Sari Ursin / Yle

– Tästä jäästä saa nyt hieman erilaisia jääveistoksia ja se tuo paljon haastetta joukkueille. Tällaista jäätä he eivät ole koskaan aikaisemmin veistäneet. Se joukkue, joka pystyy sopeutumaan tähän jäähän, on kilpailussa vahvoilla, ennustaa Jantunen.

Herkkyyttä veistoksissa

Jääveistotyyli on erilaista eri maissa. Esimerkiksi kiinalaisilla ja mongolialaisilla on ihan oma tyylinsä erurooppalaisiin verrattuna. Tuomaristo kiinnittää huomiota muutamaan tiettyyn asiaan. He pohtivat, minkälainen veistos on taideteoksena, miten jäätä on osattu käsitellä, miten omaperäinen ja pikkupiirteinen se on.

– Omaperäisyys vaikuttaa hyvinkin paljon ja pikkupiirteisyydelle on aina myös annettu paljon pisteitä. Taitava jääveistäjä tekee hyvinkin herkkiä kohtia veistokseensa, kertoo Jantunen.

Jääpalat mitataan tarkasti.
Jääveistossa jääpalojen on oltava samankokoisia.Sari Ursin / Yle

Jokainen kilpailija saa saman verran jäätä, 2000-2500 kiloa ja palojen pitäsi olla mahdollisimman tasavertaisia. Jääveistoksen tekeminen paloista on tärkeä osa kilpailua, koska se tekee teoksista hyvin erilaisia.

– Jos annettaisiin yksi iso 2500-kiloinen köntti, niin sitä variointia ei niin paljon tapahtuisi, selittää Jantunen.

Jääveistossa kisataan ympäri maailmaa

Jääveiston suosio kasvaa jatkuvasti. Kisoja on joka puolella maailmaa ja siksi hyvien joukkueiden mukaan saaminen alkaa olla todella kovan työn takana. Tälläkin hetkellä kisoja käydään sekä Amerikan, Aasian että Euroopan eri maissa ja joukkueista on jo kova kisa.

–Mikkelissä on kyllä ihan maailman parhaimmistoa mukana. Vuosien varrella heistä on muodostunut ystäväpiiri ja he tietävät, että Suomessa osataan järjestää hyvät kisat, kehaisee Jantunen.

Mikkelin jääveistokilpailu alkaa torilla 15.2. klo 9 ja sen teemana on Ihmeitä keskellämme.

Lue seuraavaksi