Hyppää sisältöön

Ahtisaari: Ukrainan tulitauon pitävyys riippuu Venäjän asenteesta

Ukrainan rauhanneuvotteluissa ollaan vasta raapaistu pintaa, arvioi presidentti Martti Ahtisaari TV1:n Ykkösaamussa. Neuvottelujen tärkeimpiä kysymyksiä, eli Itä-Ukrainan kapinallisalueiden statusta, ei olla vielä edes päästy käsittelemään.

Martti Ahtisaari ja Seija Rautio.

Torstaina Minskissä solmitun Ukrainan tulitaukosopimuksen suurimpana ongelmana Ahtisaari näkee sen, ettei siinä ole mitenkään puututtu Itä-Ukrainan kapinallisalueiden statukseen.

– Pitäsi saada ratkaisua kysymyksiä, kuten kuinka suuria ne tulevat olemaan, minkälaisen mahdollisen autonomian keskushallinto on valmis antamaan niille, ja miten nämä asiat sitten hoidetaan. Kaikki nämä kysymykset pitäisi saada ratkaisua.

Krimiä ei tulitaukosopimuksessa mainittu. Ahtisaaren mukaan tämä ei poista sitä tosiasiaa, että Venäjä on laittomasti hyökännyt Ukrainan alueelle, vaikka se tunnustaa Ukrainan valtion suvereenisuuden.

– Tämä on kansainvälisen lain vastainen toimenpide, siitä ei päästä yli eikä ympäri. Siitä tullaan varmasti vielä puhumaan pitkään.

– Ehkä neuvotteluissa lähdettiin siitä, että on viisainta vain saada tappaminen loppumaan.

Ahtisaari näkee, että Urainan tulitauon pitävyys riippuu pitkälti Venäjän asenteesta.

– Heidän täytyy ymmärtää, että jos he eivät vakavasti lähde etsimään pysyvää, oikeudenmukaista ratkaisua, mitään ei saada aikaiseksi.

"Ukrainalle kontrolli omista rajoistaan"

Ahtisaari korostaa, että rauhan eteneminen edellyttää kapinallisten riisumista aseista sekä rajakysymysten ratkaisua. 

– Ukraina on itsenäinen valtio ja sillä täytyy olla kontrolli omista rajoistaan. Eihän se voi olla niin että joku muu, kapinalliset tai joku kolmas osapuoli, kontrolloi sen rajoja.

Ahtisaari kannattaa rauhanturvajoukkojen lähettämistä Ukrainaan, mutta vasta tilanteen rauhoituttua.

– Näkisin, että sinne tulisi Etyjin tarkkailjoiden lisäksi myös YK:n rauhanturvaajia, mutta silloin täytyy hyvin tarkasti katsoa mikä se mandaatti on ja mikä tilanne alueella on. Tapettavaksi sinne ei ketään pidä lähettää.

.
.